Home » Knowledge Base » Nieuw bij KerkBeamer? » Beginnen als beheerder

Beginnen als beheerder


Inleiding

Wat leuk dat je aan de slag gaat met KerkBeamer! Er is een account voor jouw kerk aangemaakt waar jij als beheerder toegang toe hebt. Dit kan betekenen dat een andere beheerder jou als beheerder heeft toegevoegd, of dat je zelf begint met KerkBeamer en als eerste toegang hebt gekregen tot het account van de kerk. In dat geval ben je automatisch de beheerder.

KerkBeamer maakt het mogelijk om kerkpresentaties en kerkTV-uitzendingen te creëren. Als beheerder kun je sjablonen inrichten, instellingen aanpassen zoals het kiezen van liedbundels, camera’s en video’s toevoegen, en toegang verlenen aan anderen, bijvoorbeeld als gebruiker. Natuurlijk kun je ook presentaties voorbereiden en afspelen.


Waar begin je in een nieuw KerkBeamer account?

Wanneer je een nieuw KerkBeamer-account aanvraagt, word je automatisch de beheerder. Met het ontvangen wachtwoord kun je inloggen op app.kerkbeamer.nl via je favoriete browser. Je komt dan terecht op het dashboard. Dit vormt het startpunt binnen KerkBeamer.

Als beheerder vind je aan de linkerkant instellingen voor het kerkaccount, zoals sjablonen, gebruikers, liedbundels en hardware-instellingen. Aan de rechterkant zie je de presentaties. Op dit moment zijn dat een instructiepresentatie en een voorbeeldpresentatie.


Stap 1: Maak een sjabloon
De eerste stap is het maken van een sjabloon. Dit sjabloon bepaalt de opmaak en bevat onderdelen zoals liederen, bijbelteksten en meer. Daarnaast zijn er vaste onderdelen die standaard in elke dienst voorkomen.

Ga vanuit het dashboard naar ‘Sjablonen’ onder het menu ‘Instellingen’. Aanvankelijk zal de lijst met sjablonen leeg zijn. Klik op ‘Nieuw sjabloon aanmaken’ en volg de stappen van de Sjabloon Assistent. Hierbij stel je onder meer de opmaak in en kies je welke onderdelen toegevoegd moeten worden. Na het aanmaken van het sjabloon wordt het sjabloon geopend en kun je instellingen wijzigen, extra onderdelen toevoegen of andere aanpassingen doen. Je kunt nu ook eerst terugkeren naar het dashboard voor stap 2.

Om meer te leren over sjablonen, lees de volgende artikelen:

Met KerkBeamer kun je zowel kerkpresentaties als kerkTV-uitzendingen creëren. Ons advies is om te beginnen met het maken van kerkpresentaties. Wanneer je daar klaar voor bent, kun je onze artikelen raadplegen over de extra mogelijkheden voor kerkTV-uitzendingen.


Stap 2: Eerste presentatie maken
Het belangrijkste gedeelte van KerkBeamer is uiteraard het creëren van presentaties. Vanaf het dashboard kies je ‘Nieuwe presentatie’. Vervolgens opent de Presentatie Assistent. Selecteer het sjabloon dat je net hebt aangemaakt en stel de datum en tijd van de presentatie in. Volg daarna de stappen van de Presentatie Assistent.

Om meer te leren over het maken van presentaties, lees de volgende artikelen:


Stap 3: Presentatie bekijken en bewerken
Na het aanmaken van een presentatie opent de presentatie. Je vindt hier:

  • Een lijst van alle onderdelen in chronologische volgorde
  • Een voorbeeldweergave van de actieve dia of het kerkTV-beeld
  • Bij gebruik van kerkTV: opties voor de uitzending
  • Een wachtrij met alle dia’s in chronologische volgorde

Onderdelen zijn liederen, bijbelteksten of andere elementen uit de kerkdienst, zoals een welkomst- of collectedia. Een onderdeel kan uit meerdere dia’s bestaan.
Voorbeeld: het onderdeel Psalm 1: 1 – 3 bestaat uit 3 dia’s.

Presentatie bewerken
Het vullen en aanpassen van je presentatie doe je voornamelijk door onderdelen toe te voegen. Klik hiervoor onderin op ‘Onderdeel toevoegen’. Vervolgens opent de bibliotheek van het gekozen sjabloon. Selecteer het onderdeel dat je nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een lied.

Wanneer je een onderdeel selecteert, opent dit zich en afhankelijk van het type onderdeel heb je verschillende opties. Je kunt bijvoorbeeld specifieke liederen of bijbelteksten zoeken, of teksten en afbeeldingen toevoegen. Tevreden met het toegevoegde onderdeel? Klik dan rechtsboven op ‘Opslaan’ om het aan je presentatie toe te voegen.

Wil je een onderdeel bewerken of verwijderen? Beweeg dan je muis over het betreffende onderdeel in de lijst en kies een van de opties die verschijnen. Om een onderdeel te verplaatsen, klik en sleep je het naar een nieuwe positie in de lijst.


Stap 4: KerkBeamer-software installeren in de kerk
Om een presentatie in de kerk af te spelen, is de KerkBeamer-software vereist. Als beheerder kun je deze software in de kerk installeren. Download op de computer die voor het afspelen van presentaties wordt gebruikt, de nieuwste versie van de software en installeer deze. Log vervolgens in met je gebruikersaccount, hetzelfde account waarmee je ook online inlogt. Dit hoeft slechts één keer te gebeuren. Aangezien alleen presentaties van alle gebruikers worden ingeladen en verder niets, is het niet nodig om als beheerder weer uit te loggen.

Wanneer je in de kerk de software opent, worden automatisch alle gemaakte presentaties geladen. Selecteer uit de lijst de presentatie die je wilt afspelen.


Stap 5: Gebruikers uitnodigen en instellingen aanpassen
KerkBeamer is speciaal ontwikkeld voor mediateams. Nodig daarom andere gebruikers uit om ook toegang te krijgen tot KerkBeamer. Dit kunnen zowel medebeheerders zijn als gebruikers die enkel verantwoordelijk zijn voor het aanmaken van presentaties. Je kunt gebruikers uitnodigen via het dashboard onder ‘Gebruikers’.

Binnen de instellingen heb je de mogelijkheid om diverse zaken te beheren, zoals het toevoegen van licenties voor liedbundels. Tijdens de demoperiode krijg je toegang via onze licenties. Na deze periode zijn de eigen licenties van de kerk noodzakelijk. Je kunt ook een videomixer en camera’s toevoegen of locaties aanmaken.

Je bent nu bekend met de basis van KerkBeamer. Ontdek meer over KerkBeamer op deze documentatiewebsite, maar begin vooral ook zelf te experimenteren. Heb je vragen of heb je onze hulp nodig? We horen graag van je!


Als mede-beheerder in een KerkBeamer account

Wanneer je als extra beheerder aan een KerkBeamer-account wordt toegevoegd, zijn er waarschijnlijk al sjablonen en enkele presentaties aangemaakt. Ook de meeste instellingen zijn dan al geconfigureerd. In overleg met de andere beheerders kun je sjablonen bewerken en aanpassingen maken binnen de instellingen, en gebruikers toevoegen. Zie voor meer informatie stap 5 hierboven.

Heeft dit artikel je verder geholpen?
Ja!Nee, helaas niet