Home » Knowledge Base » Bewerkpop-up » Bewerkpop-up

Bewerkpop-up

De bewerkpop-up is één van de belangrijkste gedeelten van KerkBeamer. In een sjabloon maak je hierin de verschillende onderdelen op. In een presentatie vul je hiermee een onderdeel met bijvoorbeeld een lied en pas je eventueel de opmaak aan.

Bewerkpop-up openen

De bewerkpop-up is te openen en gebruiken in een aantal situaties:

  • Nieuw onderdeel aanmaken in een sjabloon
  • Onderdeel toevoegen aan de standaard liturgie (sjabloon)
  • Onderdeel toevoegen aan de onderdelenlijst (presentatie)

De bewerkpop-up zal er in opzet hetzelfde uitzien. Wel kan het zijn dat je soms andere opties ziet. Dit is afhankelijk van blokken (liederen, bijbelteksten etc.) die al zijn toegevoegd en de opmaakmogelijkheden die je in bijvoorbeeld een presentatie hebt. Een goed voorbeeld van de bewerkpop-up vind je in de afbeelding hierboven.

Bewerkpop-up

Instellingen

Zodra je een onderdeel aanmaakt of aanklikt opent de bewerkpop-up. Aan de linkerkant vind je de voorbeeldweergave met de (standaard) ingestelde vormgeving. Aan de rechterkant vind je Instellingen. Hier kun je de naam van het onderdeel ingeven/aanpassen, aangeven of het onderdeel in een liturgieblok terug moet komen en je kunt de achtergrond wijzigen.

Rechts bovenin van het algemene blok vind je een icoon. Deze opent het lagenmenu, met daarin alle lage die het onderdeel heeft. Hier kun je volgordes wijzigen en lagen verwijderen.

Blokken

Bovenaan in de bewerkpop-up vind je blokken die je kunt toevoegen aan het onderdeel. Dit is bijvoorbeeld een lied, bijbeltekst of tekst. Klik op een icoon om het blok toe te voegen. Deze verschijnt in de voorbeeldweergave. Vanaf nu is dit een laag in het onderdeel geworden.

Voorbeeldweergave

De voorbeeldweergave geeft aan hoe het onderdeel er op de beamer uit komt te zien. In de voorbeeldweergave kun je op een laag klikken. Deze krijgt vervolgens een selectielijn en zogeheten grips. Via deze grips kun je de laag groter en kleiner maken. Versleep de hele om deze te positioneren op de dia.

Via de volgende en vorige buttons kun je door de dia’s heen klikken als er meerdere zijn.

Inhoud en opmaak

Zodra je een laag aanklikt verschijnen er in de rechterbalk een aantal opties. Afhankelijk van de laag vind je hier algemene instellingen. Daaronder staat de Inhoud. Hier kun je een lied zoeken, bijbeltekst toevoegen of een afbeelding, video of PowerPoint uploaden.

Onder de inhoud vind je opmaakmogelijkheden. Hiermee kun je teksten opmaken, randen en achtergronden instellen en de positie van de laag instellen.

Opslaan en thumbnails toevoegen

Wijzigingen in de bewerkpop-up worden direct opgeslagen. Alleen de eerste keer dien je zelf op te slaan. Gebruik hiervoor de button Opslaan rechts bovenin. Daarna hoef je het scherm alleen maar te sluiten. De button geeft dit ook aan.

Na het opslaan/sluiten wordt het onderdeel opgeslagen in de bibliotheek. Deze wordt voorzien van een naam en een thumbnail. Standaard is dat een grafische afbeelding, maar je kunt er ook een screenshot van het opgemaakte onderdeel neerzetten. In de bewerkpop-up vind je daarvoor rechts bovenin een icoon met een fototoestel. Er wordt dan een screenshot gemaakt van de voorbeeldweergave. Zo kun je onderdelen in de bibliotheek sneller terugvinden. Heb je aanpassingen gedaan? Maak dan opnieuw een thumbnail.

Heeft dit artikel je verder geholpen?
Ja!Nee, helaas niet