Home » Knowledge Base » KerkTV-uitzendingen » Camerabediening

Camerabediening


Camerabediening in KerkBeamer

Naast het maken van beamerpresentaties kun je met KerkBeamer ook de kerkTV-uitzending vormgeven en bedienen. Je kunt camera’s en videomixer koppelen, waarna je vanuit KerkBeamer de camera’s bestuurt, cameraposities instelt en de uitzending regelt. Hiervoor heeft KerkBeamer een gebruiksvriendelijk pop-upvenster. In dit artikel lees je meer over hoe dit werkt.


Camerapop-up openen

Je kunt de camerapop-up openen zodra je twee dingen hebt ingesteld:

  1. In het sjabloon heb je “TV-uitzendingen” geactiveerd
  2. In de instellingen van KerkBeamer heb je camera’s en een videomixer gekoppeld

Om de camerapop-up te openen tijdens een presentatie, klik je op het camera-icoon rechtsboven in het scherm. Er verschijnt dan een venster waarin je onder andere de eerder ingestelde cameraposities terugvindt en de mogelijkheid hebt om de camera’s te bedienen en te wisselen tussen posities.


Het camerapaneel heeft twee hoofdfuncties: het instellen en aanpassen van cameraposities, en het maken van live aanpassingen tijdens de dienst.

Cameraposities instellen en bewerken

Klik rechtsboven in het scherm op “Cameraposities bewerken”. Er verschijnt een venster waarin je bestaande posities kunt bekijken en nieuwe posities kunt toevoegen.

Nieuwe camerapositie instellen
Een nieuwe camerapositie instellen doe je door eerst op het plus-icoon te klikken. In het venster dat verschijnt, zie je direct het huidige camerabeeld. Met behulp van de bedieningsknoppen kun je de camera precies positioneren zoals gewenst. Wanneer je tevreden bent met de positie, geef je deze een duidelijk herkenbare naam en klik je op “Opslaan” om de instelling vast te leggen.

Camerapositie bewerken
Begin met het selecteren van de camerapositie die je wilt wijzigen. Je ziet nu het huidige camerabeeld in beeld verschijnen. Gebruik de bedieningsknoppen om de camera naar de nieuwe gewenste positie te bewegen. Je kunt ook de naam van de positie aanpassen als dat nodig is. Klik tot slot op “Opslaan” om de wijzigingen door te voeren.


Camera’s bedienen

Tijdens de dienst gebruik je het camerapaneel om tussen camera’s te wisselen, weergaves aan te passen of camera’s te bedienen. Het paneel is gebruiksvriendelijk ingedeeld in vier stappen:

  1. Selecteer de gewenste weergave
  2. Kies de juiste bron
  3. Selecteer de gewenste camerapositie
  4. Zet de preview live

1. Selecteerde gewenste weergave
Begin met het kiezen van je weergave in de linkerbovenhoek van het paneel. Je kunt hier kiezen voor een volledig camerabeeld, een camerabeeld met overlay zoals ondertiteling, of een beeld-in-beeld weergave (PiP). Klik simpelweg op de weergave die je wilt gebruiken.

2. Kies de juiste bron
Je setup bepaalt welke bronnen beschikbaar zijn voor je uitzending. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit één of meerdere camera’s, een vaste camera, de KerkBeamer-presentatie of extra apparaten zoals een aangesloten laptop. Selecteer de bron die je in beeld wilt brengen.

3. Selecteer de gewenste camerapositie
Wanneer je een camera als bron hebt gekozen, kun je nu de gewenste camerapositie selecteren. Belangrijk om te weten is dat je alleen posities kunt kiezen van camera’s die op dat moment niet live in beeld zijn. Werk je echter met één camera, dan kun je wel posities van de live camera selecteren.

4. Zet de preview live
Al je gemaakte keuzes verschijnen in de groene previewweergave rechtsboven in het scherm. In deze preview heb je nog de mogelijkheid om de camera te bewegen of in en uit te zoomen. Ben je tevreden met het beeld? Dan klik je op “Preview » Live” om de weergave in de kerkTV-uitzending te tonen.


Beeld-in-Beeld (PiP) instellen

Beeld-in-beeld (ook wel picture-in-picture genoemd) is een weergave waarbij je twee beeldbronnen tegelijk kunt tonen: een groot hoofdbeeld met daaroverheen een kleiner beeld.
Klik op de weergave “Beeld-in-Beeld” om het instellingenvenster te openen. In dit venster kun je zowel het grote als het kleine beeld configureren.

Het grote beeld instellen
Voor het hoofdbeeld, dat als achtergrond dient, kun je verschillende bronnen gebruiken. Je kunt kiezen uit de beschikbare cameraposities, maar ook de KerkBeamer-presentatie behoort tot de mogelijkheden. Dit grote beeld vormt de basis van je weergave.

Het kleine beeld instellen
Na het instellen van het hoofdbeeld bepaal je wat je als klein beeld wilt tonen. Dit beeld wordt als een kleiner venster bovenop je hoofdbeeld geplaatst. Niet alle combinaties van groot en klein beeld zijn mogelijk. Om je hierbij te helpen worden niet-beschikbare opties half-transparant weergegeven in het keuzemenu.

De weergave activeren
Wanneer je beide beelden hebt ingesteld, klik je op “Beeld-in-Beeld klaarzetten” om je instellingen in de previewweergave te laden. In de preview kun je controleren of alles er naar wens uitziet. Ben je tevreden met het resultaat? Dan klik je op “Preview > Live” om de beeld-in-beeld weergave in de kerkTV-uitzending te tonen.


Live camera bedienen

Als een camera live in de kerkTV-uitzending staat, kun je deze niet direct bedienen. Dit is een bewuste keuze om ongewenste live-bewegingen te voorkomen. Je herkent dit aan de half transparante weergave van de cameraposities van de live camera.

Wanneer je de live camera toch wilt aanpassen, kan dit via een speciale optie. Door op “Live camera bedienen” te klikken, opent er een apart venster. In dit venster kun je de live camera besturen. Je kunt de camera bewegen en het beeld in- en uitzoomen. Houd er rekening mee dat alle aanpassingen die je maakt direct zichtbaar zijn in de kerkTV-uitzending.


Overlay in- en uitschakelen

Een overlay is een extra laag die over het camerabeeld wordt getoond, zoals ondertiteling. Deze overlay wordt zichtbaar wanneer je de weergave “Camerabeeld + Overlay” hebt geselecteerd.

In de LIVE weergave vind je een speciale knop om de overlay snel aan of uit te zetten. Met één klik op “Overlay uitschakelen” verdwijnt de overlay direct uit de live uitzending. Wil je de overlay weer terugbrengen? Dan klik je nogmaals op dezelfde knop.


Vaste camera’s in KerkBeamer

In KerkBeamer worden twee soorten camera’s onderscheiden:

  1. PTZ-camera’s: Deze camera’s zijn bestuurbaar binnen KerkBeamer
  2. Vaste camera’s: Deze hebben een vaste positie en zijn niet bestuurbaar

Zowel PTZ- als vaste camera’s zijn zichtbaar in de camera-popup en kunnen als videobron worden geselecteerd voor de uitzending.

Thumbnail toevoegen aan vaste camera

Anders dan bij PTZ-camera’s, kan KerkBeamer niet automatisch een thumbnail maken van vaste camera’s. Je kunt wel zelf een afbeelding toevoegen. Om dit te doen ga je eerst naar “Cameraposities bewerken”. Selecteer de vaste camera waarvoor je een thumbnail wilt toevoegen en upload een afbeelding vanaf je computer. Klik op “Toepassen” om de thumbnail bij de camera op te slaan.


Extra ingang gebruiken

Wanneer de videomixer voldoende aansluitingen heeft, kun je een extern apparaat zoals een laptop aansluiten. Deze extra ingang kun je vervolgens in KerkBeamer op twee manieren gebruiken: voor weergave op de beamer en voor weergave in de live uitzending. Om de extra ingang te gebruiken, selecteer je bij “Bron” de optie “Extra ingang”.

Heeft dit artikel je verder geholpen?
Ja!Nee, helaas niet