Home » Knowledge Base » Technisch » Extra uitgang voor TV-uitzendingen

Extra uitgang voor TV-uitzendingen

Als je KerkBeamer gebruikt voor het maken en afspelen van presentatie voor in de kerk dan heb je aan 1 uitgang (extra beeldscherm in Windows) vanuit de presentatiePC voldoende. Deze loopt rechtstreeks of via de videomixer naar de beamer. Als je in de kerkTV-uitzending bijvoorbeeld ondertiteling wilt laten zien dan is daar een extra uitgang/beeldscherm voor nodig, zodat KerkBeamer twee beelden uit kan sturen.

In dit artikel vertellen we je hoe je een extra uitgang/beeldscherm creëert vanuit de presentatiePC naar de videomixer en wat je daarvoor nodig hebt. Wij gaan er vanuit dat je al een videomixer hebt. Zo niet, lees dan dit artikel.

Aansluitschema

Hieronder vind je het aansluitschema zoals wij deze adviseren. Deze is nodig voor zowel de handmatig als de automatische bediening van TV-uitzendingen.

Klik op de afbeelding om een (grotere) PDF van het aansluitschema te openen

Wij adviseren om gebruik te maken van een vaste computer, vanwege de stabiliteit en de uitbreidingsmogelijkheden op de videokaart.

Normaliter zitten er in een PC 1 of 2 HDMI-uitgangen. Om een extra uitgang te creëren heb je minstens 1, maar het liefst 2 extra HDMI-uitgangen nodig. Hiervoor is een 4x HDMI-videokaart in de PC nodig. Deze koop je bijvoorbeeld hier en kost nog geen € 100,-.

Om ondertiteling weer te geven in TV-uitzendingen is er minstens 1 extra uitgang nodig (nummer 3 in het aansluitschema). Wil je het nog mooier maken en bijvoorbeeld ook (half)transparante vlakken mogelijk maken, voeg dan nog een extra uitgang toe (4).

Een extra uitgang is een extra beeldscherm in Windows. Na het aansluiten van de 4x HDMI-videokaart en de kabels zie je in Windows dan ook extra schermen.


Kabels aansluiten

Zodra je de 4x HDMI-videokaart in de PC gezet hebt kun je de kabels vanuit de PC aansluiten op de videomixer. Vanuit de videokaart gaat er 1 kabel naar de monitor van de PC. De andere twee of drie gaan vanuit de PC naar de videomixer.

Het aansluiten kun je doen d.m.v. HDMI-kabels. De nieuwste videomixers beschikken echter alleen over SDI. Er is dan op elke kabel een converter van HDMI naar SDI nodig. Deze converter kun je bijvoorbeeld hier bestellen en kost ca. € 70,-.

Nieuwe videomixers, zoals de Blackmagic Constellation hebben ingebouwde scaling aan boord. Hierdoor wordt het beeld altijd goed weergegeven. Oudere modellen, zoals de Television Studio, hebben dit helaas niet. Wij adviseren daarvoor om scalers te plaatsen op de HDMI-ingangen. Dit is niet verplicht, maar kan wel problemen voorkomen.


Software instellen

Om presentaties af te spelen in de kerk en de mogelijkheden voor TV-uitzendingen te gebruiken dient KerkBeamer Software op de presentatiePC in de kerk geïnstalleerd te worden. Zodra je dit gedaan hebt kun je een aangemaakte presentatie openen. Er verschijnt een controlescherm voor de beeldschermen. Stel in welk beeldscherm je voor welke uitgang wilt gebruiken. Via de multiview van de videomixer controleer je of alle schermen goed staan. Als dit zo is kun je doorgaan en de presentatie opstarten.


Boodschappenlijst

Hieronder vind je op een rijtje nog een keer alle benodigdheden die hiervoor benoemt zijn:


Te technisch?

Wij snappen dat dit best technisch is en dat je er misschien niet goed uitkomt. In dat geval adviseren wij je om contact op te nemen met je AV-leverancier of één van onze partners. Zij doen dit soort aansluitingen dagelijks en helpen je graag op weg.

Heeft dit artikel je verder geholpen?
Ja!Nee, helaas niet