Home » Knowledge Base » KerkTV-uitzendingen » Instellingen TV-uitzendingen

Instellingen TV-uitzendingen

Als je gebruik wilt maken van de mogelijkheden om met KerkBeamer TV-uitzendingen vorm te geven en/of te bedienen dan dien je dit in een sjabloon te activeren in de instellingen. Hier vind je ook allerlei opties om het maken van TV-uitzendingen in te richten.

Start je net met TV-uitzendingen? Lees dan eerst onze snelstart.


In dit artikel vind je:

Sjabloon > Sjablooninstellingen > TV-uitzending

Gebruik TV-uitzendingen activeren

Zet als eerste het schuifje achter Gebruik KerkBeamer voor TV-uitzendingen op Ja. Er komen dan nieuwe functionaliteiten in beeld. Vanaf nu ga je in dit sjabloon en ik presentaties, die gemaakt zijn op basis van dit sjabloon, opties terugzien die te maken hebben met het maken van TV-uitzendingen.

Nadat je TV-uitzendingen geactiveerd hebt kun je de beeldverhouding van de TV-uitzending aangeven. Meestal in dit 16:9.

In de kerk iets anders laten zien dan in een kerkTV-uitzending

De instelling Wil je in de TV-uitzending andere weergaven laten zien dan in de kerk? is automatisch geactiveerd. Hiermee geef je aan dat je een tweede uitgang wilt gebruiken om in de kerk iets anders te laten zien dan in de kerkTV-uitzending.

Geef bijvoorbeeld een volledig liedvers weer in de kerk, terwijl de mensen thuis ondertiteling te zien krijgen. Wij adviseren om deze optie op Ja te laten staan.

Met deze optie heb je de basis van kerkTV-uitzendingen binnen KerkBeamer geactiveerd. Je kunt bij onderdelen nu weergaven selecteren en vormgeven. In presentaties kun je deze weergaven gebruiken op een onderdeel, zodat de mensen in de kerk het volledige liedvers zien en de mensen thuis het lied in ondertiteling.

Videomixer en camera’s handmatig bedienen

De videomixer en camera’s bedien je tot nu toe handmatig. Je maakt gebruik van de zogeheten extra uitgang. We moeten de beelden (ondertiteling e.d.) uiteraard wel doorsturen naar de videomixer, zodat ze getoond kunnen worden. Daarvoor is er een (HDMI of SDI)-koppeling nodig tussen de presentatiePC en de videomixer. Dit betekent niet dat we de videomixer ook al automatisch bedienen. Dat kun je instellen in de volgende instellingen. Bekijk de technische eisen om de hardware in te richten. Hier lees je ook hoe je de videomixer koppelt aan KerkBeamer.

Camera’s en videomixer automatisch bedienen

Je kunt instellen dat KerkBeamer de camera’s en/of videomixer automatisch bedient. Dit activeer je voor het huidige sjabloon in de instellingen voor TV-uitzendingen.

Sjabloon > Sjablooninstellingen > TV-uitzending

Camera’s automatisch aansturen

Je kunt ervoor kiezen om KerkBeamer de camera’s aan te laten sturen. Je kunt dan in de software van KerkBeamer (beschikbaar vanaf 23 maart) cameraposities aanmaken. Deze posities koppel je vervolgens aan onderdelen in het sjabloon en de presentatie. Zodra het betreffende onderdeel aan de beurt is in de presentatie gaat de camera automatisch naar de juiste camerapositie toe. Deze optie is erg handig als je 1-persoonsbediening wilt gebruiken. Hiermee is er geen extra persoon nodig om de camera’s te bedienen. Je kunt uiteraard altijd handmatig de camera nog bedienen vanuit KerkBeamer of met bijvoorbeeld een joystick.

Videomixer automatisch aansturen

Naast de camera’s kun je ook de videomixer automatisch laten bedienen. De weergave (bijv. ondertiteling) die je gekoppeld hebt aan een onderdeel wordt dan automatisch doorgestuurd naar de videomixer. De handelingen die normaal gesproken handmatig gedaan moeten worden, worden dan door KerkBeamer gedaan. Je hebt dan geen persoon meer nodig om de videomixer handmatig te bedienen. Omdat de videomixer automatisch gaat schakelen, op het juiste moment, is het noodzakelijk dat ook de camera’s door KerkBeamer aangestuurd worden. Anders ontstaan er situaties waarin KerkBeamer niet weet wat er moet gebeuren.


Extra opties

Onderaan de instellingenpagina vind je extra opties, waarmee je het maken van TV-uitzendingen verder kunt inrichten.

Sjabloon > Sjablooninstellingen > TV-uitzending

Weg te filteren kleur

De videomixer filtert een achtergrondkleur weg, zodat teksten over het camerabeeld heen te zien zijn. Standaard is dit groen of zwart. Als er in de videomixer een andere kleur gedefinieerd is dan kun je bij deze instelling zelf de juiste kleurcode ingeven.

Beamerpresentatie TV-uitzending anders dan in de kerk

Wanneer er in de kerk beamers hangen met een andere verhouding dan de TV-uitzending dan is het handig om deze optie te activeren. Je kunt de beamerpresentatie voor bijvoorbeeld volledig scherm of Picture-in-Picture in de kerkTV-uitzending anders opmaken, in de juiste verhouding.

Notenbalken tonen in de TV-uitzending

Met deze optie sta je toe dat notenbalken ook in de uitzending gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld in ondertiteling of tekst over beeld. Wij adviseren om deze optie niet aan te zetten. De uitzending wordt hiermee onrustig. De mensen thuis hebben meer baat bij leesbare teksten, in combinatie met mooie camerabeelden.


De instellingen voor het maken van TV-uitzendingen gelden alleen voor het sjabloon waarin je de instellingen toepast. Wil je (bijvoorbeeld) ‘s ochtends handmatig bedienen en ‘s middags automatisch? Maak dan een kopie van het sjabloon en pas de instellingen aan. Per presentatie kies je op basis van het sjabloon hoe de bediening gaat.

Heeft dit artikel je verder geholpen?
Ja!Nee, helaas niet