Home » Knowledge Base » Blokken » Liederen

Liederen

In KerkBeamer zijn meer dan 10.000 liederen beschikbaar, in 20 liedbundels. Daarmee heb je de meest gebruikte liederen binnen handbereik. Via een onderdeel in een sjabloon of presentatie kun je zoeken in de database en liederen toevoegen.

Liedblok toevoegen

Maak een nieuw onderdeel aan in een sjabloon of de presentatie en kies bovenin voor Lied. Er worden een titel en een tekstvlak toegevoegd. Sleep de vlakken op de juiste positie. Via de ‘grips’ kun je de vlakken groter of kleiner maken.

Liederen opmaken

Via de bewerkbalk aan de rechterkant van de pop-up kun je de liederen naar wens opmaken. Stel het lettertype in, kies de juiste tekstgrootte etc. In een sjabloon stel je hiermee het standaard in. De opmaak wordt in de presentatie overgenomen. In een presentatie bewerk je alleen de opmaak van het geselecteerde lied.
Om een lied goed op te kunnen maken is het handig om een lied toe te voegen. Dit geeft het beste het eindresultaat weer.

Liedtitels opmaken

De titels van liederen zijn apart in te stellen en op te maken. Zo kun je aangeven of je gezongen verzen wel of niet wilt tonen, of het huidige vers getoond moet worden en of komende verzen getoond moeten worden. Elk type kun je apart opmaken via de bewerkmogelijkheden.
Om een titel goed op te kunnen maken dien je eerst een lied toe te voegen. Dit geeft direct het beste het eindresultaat weer.

Liederen zoeken en toevoegen

Zodra je een liedvlak aanklikt verschijnt in de rechter bewerkbalk een zoekfunctie, boven de opmaakmogelijkheden. Via de zoekbalk zoek je in alle liederen waar je als kerk toegang op hebt, op basis van de ingevoerde licenties. Zoek op nummer, titel of eerste regel tekst. De resultaten worden direct getoond. Hoe breder de zoekopdracht, hoe meer resultaten. Verfijn je zoekopdracht als er teveel resultaten zijn.

Klik op het lied dat je wilt toevoegen. Het lied wordt direct in het voorbeeldscherm weergegeven. In de rechterbalk krijg je een aantal opties. Zo kun je, indien beschikbaar, kiezen voor notenbalken. Klik daarvoor op het muzieknootje.

In de balk tonen we de volgorde van het lied. Dat kan de volgorde in versnummers zijn (1, 2, 3 etc.), maar ook een volgorde als couplet (C), refrein (R), bridge (B) etc. Dit is de volgorde zoals deze standaard voor het lied geldt. Je kunt dit desgewenst wijzigen. Sleep daarvoor de blokjes naar voren of achteren. Je kunt ook op een blokje klikken. Deze zal dan weggehaald worden uit het lied. Onder de lijn zijn alle blokjes nogmaals beschikbaar. Door daarop te klikken kun je een extra couplet, refrein etc. toevoegen aan het lied.

Notenbalken

Steeds meer liederen worden in KerkBeamer voorzien van notenbalken. Wanneer je een lied hebt toegevoegd, en er zijn notenbalken beschikbaar, dan kun je in het inhoudsvlak kiezen voor het muzieknootje. Het toegevoegde lied wordt omgezet naar notenbalken.

Klik op Opmaak notenbalken om de notenbalken naar wens vorm te geven. Zo kun je grootte van de notenbalken, het lettertype van de tekst en de kleuren aanpassen.

Heeft dit artikel je verder geholpen?
Ja!Nee, helaas niet