Home » Knowledge Base » KerkTV-uitzendingen » Ondertiteling activeren in KerkBeamer

Ondertiteling activeren in KerkBeamer

Door ondertiteling aan te bieden in kerkTV-uitzendingen kunnen ook deze mensen de dienst volledig meemaken en zich verbonden voelen met de mensen in de kerk. In dit artikel lees je hoe je ondertiteling in KerkBeamer activeert en gebruikt.


1. TV-uitzendingen activeren in een sjabloon

Activeer in het sjabloon dat je wilt gebruiken de opties voor TV-uitzendingen. Open het sjabloon en klik links onderin op Sjablooninstellingen. Ga naar het tabje TV-uitzending en activeer de mogelijkheden voor TV-uitzendingen.

Klik op Opslaan. De pop-up wordt gesloten. Je komt terug in de onderdelenbibliotheek.

Sjabloon > Sjablooninstellingen > TV-uitzending

2. Activeer ondertiteling voor liederen

Per onderdeel kun je aangeven welke weergaven je wilt gebruiken, bijvoorbeeld ondertiteling. Wil je ondertiteling bijvoorbeeld gebruiken voor liederen, open dan het onderdeel Lied.

Klik in de rechterbalk op Onderdeel. In de bewerkbalk openen de instellingen voor het onderdeel. Je vindt hier onder andere een tabje met Weergaven uitzending. Open dit tabje.

Je ziet nu verschillende weergaven die je kunt gebruiken. Eén daarvan is ondertiteling. Klik deze aan om ondertiteling voor het onderdeel te activeren. Je kunt ondertiteling daarna ook als standaard instellen. Dat betekent dat elk lied dat wordt toegevoegd standaard met ondertiteling in de kerkTV-uitzending getoond wordt.

Sjabloon > Onderdeel > Weergaven uitzending

3. Ondertiteling vormgeven

Zodra ondertiteling geactiveerd is vind je bovenaan de pop-up een dropdown met weergaven. Hier kun je nu kiezen voor Ondertiteling. Er opent een nieuwe voorbeeldweergave, met daarin de standaard opmaak voor ondertiteling. Deze hebben wij automatisch voor je ingesteld, op basis van standaarden die in de TV-wereld gebruikt worden. Dit heeft de lettergrootte, kleur en omlijning van de letters bepaald, voor optimale leesbaarheid.

Als je de opmaak van de ondertiteling wilt aanpassen dan kun je de tekst aanklikken en in de rechterbalk aanpassingen doorvoeren, zoals het lettertype wijzigen en de kleuren aanpassen. Klik op Scherm sluiten als je tevreden bent.

Sjabloon > Onderdeel > Ondertiteling

4. Activeer ondertiteling voor andere onderdelen

Bepaal welke delen van de kerkdienst je straks nog meer met ondertiteling wilt weergeven. Bijvoorbeeld bijbelteksten. Open de onderdelen waarin je ondertiteling ook wilt activeren en herhaal stap 2 en 3.


Nieuwe presentatie aanmaken met ondertiteling

Keer terug naar het dashboard en maak een nieuwe presentatie aan. Kies bij het aanmaken het sjabloon waarin je ondertiteling geactiveerd hebt.

Zodra de presentatie klaarstaat kun je via Onderdeel toevoegen (onderaan de onderdelenlijst) onderdelen aan de presentatie toevoegen. Dit kan bijvoorbeeld een lied zijn. Zoek het lied dat je wilt toevoegen en klik rechts bovenin de pop-up op Opslaan.

Presentatie > Onderdeel toevoegen

Het lied wordt toegevoegd in de onderdelenlijst. Dubbelklik op het betreffende lied, zodat deze in de voorbeeldweergave komt te staan. In de kolom voor de TV-uitzending zie je dat de ondertiteling voor het lied gebruikt wordt. Voor de presentatie in de kerk staat de volledige liedtekst erop.

De grijze balken die je ziet duiden welke regels in de ondertiteling zichtbaar zijn. Deze worden niet getoond op de beamer in de kerk.

Gebruik de pijltjestoetsen om naar de volgende regels te gaan. Per 2 regels wordt doorgeklikt. De weergave voor de beamerpresentatie gaat automatisch mee met de kliks. Je bedient dus tegelijkertijd de beamerpresentatie en de ondertiteling voor kerkTV.


Ondertiteling gebruiken in de kerk

Om de ondertiteling daadwerkelijk in de kerk te gebruiken is de software van KerkBeamer nodig. Ook is het van belang dat de videomixer is aangesloten op de PC waarop de software van KerkBeamer staat. In dit artikel lees je daar meer over:

Als de software geïnstalleerd is en de hardware is ingesteld, kun je de online aangemaakte presentatie openen. Je komt in een vergelijkbaar scherm, waarbij je de liederen en andere onderdelen kunt doorklikken. Als een lied (of ander onderdeel) voorzien is van ondertiteling dan kun je hier doorheen klikken met de pijltjestoetsen.

Voor ondertiteling worden in de kerkTV-uitzending 2 regels tekst getoond. Op de beamer in de kerk staat de volledige liedtekst. Om beide door te klikken hoef je alleen maar op de volgende-/ en vorige toetsen te klikken.

Heeft dit artikel je verder geholpen?
Ja!Nee, helaas niet