- Inleiding
- Samenvatting
- Stap 1: Naam, beeldverhouding en gebruik
- Stap 2: Vormgeving bepalen
- Stap 3: Onderdelen aanmaken
Een sjabloon bepaalt de vormgeving van presentaties. Hierin stel je de standaardachtergrond, het lettertype en de kleuren in. Binnen een sjabloon creëer je onderdelen voor bijvoorbeeld liederen en bijbelteksten, maar ook voor een moment voor kinderen. In een presentatie kun je gebruikmaken van deze bibliotheek om de presentatie samen te stellen.
In dit artikel lees je meer over sjablonen. Via de stappen hieronder ga je een sjabloon aanmaken met de Sjabloon Assistent.
Samenvatting
- Geef het sjabloon een naam en kies de juiste beeldverhouding. Bepaal of je het sjabloon wilt gebruiken voor kerkpresentaties en/of kerkTV-uitzendingen.
- Kies een achtergrondkleur of –afbeelding, selecteer het standaardlettertype en bepaal de kleur van de tekst.
- Geef aan welke (extra) onderdelen je aan het sjabloon wilt toevoegen.
Stap 1: Naam, beeldverhouding en gebruik
Geef het sjabloon een duidelijke naam, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen herkennen welk sjabloon ze moeten gebruiken bij het maken van presentaties. Stel ook de beeldverhouding in die je wilt gebruiken voor de kerkpresentaties.
Bepaal nu of je het sjabloon specifiek wilt inrichten voor kerkpresentaties en/of kerkTV-uitzendingen. Bij de optie ‘kerkTV-uitzendingen’ zijn extra mogelijkheden beschikbaar, zoals ondertiteling. Deze instellingen kun je ook op een later moment nog aanpassen.
Stap 2: Vormgeving bepalen
In deze stap bepaal je de vormgeving van de onderdelen van het sjabloon en daarmee de layout van toekomstige presentaties. Begin met het kiezen van het type achtergrond: een kleur of een afbeelding. Als je voor ‘kleur’ kiest, kun je aan de rechterkant de gewenste kleur instellen. Kies je voor ‘afbeelding’, dan kun je aan de rechterkant een afbeelding selecteren uit onze bibliotheek met achtergrondafbeeldingen, of je eigen achtergrondafbeelding uploaden.
Kies nu het lettertype dat je wilt gebruiken, de standaardtekstgrootte en de standaardtekstkleur. Voor de lettertypen maken we gebruik van Google Fonts. Je kunt alle beschikbare lettertypen bekijken op fonts.google.com.
De vormgeving kun je later in het sjabloon verder verfijnen en aanpassen.
Stap 3: Onderdelen aanmaken
Een sjabloon bestaat uit verschillende onderdelen, zoals onderdelen voor liederen of bijbelteksten. De vormgeving die je in de vorige stap hebt gekozen, wordt toegepast op deze onderdelen.
We maken enkele standaardonderdelen voor je aan die waarschijnlijk nodig zijn voor je kerkdiensten. Daarnaast heb je de keuze uit een aantal andere onderdelen die vaak gebruikt worden in kerkdiensten. We adviseren je om ook deze extra onderdelen te laten aanmaken.
Voor elk onderdeel kun je kiezen tussen tekst of een afbeelding uit onze bibliotheek of je eigen afbeelding. Bij de optie ‘tekst’ plaatsen we een tekstblok met de naam van het onderdeel in de dia. In het sjabloon kun je later wijzigingen doorvoeren en extra onderdelen toevoegen.
Klik nu op ‘Sjabloon aanmaken’. Het sjabloon wordt vervolgens aangemaakt, waarna je het verder kunt bewerken en uitbreiden. Raadpleeg deze artikelen voor meer informatie over sjablonen.