Home » Knowledge Base » Basispresentaties » Stappenplan basispresentaties

Stappenplan basispresentaties

In dit stappenplan helpen we je bij het maken van een basispresentatie. Je volgt daarvoor de stappen hieronder. Je kunt ook onderstaande video erbij pakken.

Het maken van basispresentaties doe je online, via app.kerkbeamer.nl. Log in met je e-mailadres en het wachtwoord dat je per mail ontvangen hebt.

Nieuwe basispresentatie vanuit het dashboard

Nadat je bent ingelogd kom je in het dashboard. Afhankelijk van de gebruiksrechten die je hebt, vind je hier één of meerdere kolommen. In dit artikel ga je aan de slag met het maken van een basispresentatie. Daarvoor heb je de beheerdersrechten nodig. Als je de juiste rechten hebt dan vind je in de rechterkolom een link met de naam basispresentaties. Neem contact op met de beheerder van je team als je deze rechten niet hebt, maar wel aan de slag wilt met basispresentaties.

Wat is een basispresentatie?
Zie een basispresentatie als de blauwdruk voor je presentaties. Je bepaald er de vormgeving, zoals de kleuren en lettertypen. Ook maak je onderdelen aan, zoals een lied, bijbeltekst of video-dia. Deze onderdelen gebruiken jij of je teamleden later om een presentatie aan te maken.

Wizard nieuwe basispresentatie

Klik op het plusje rechts bovenin om je eerste basispresentatie te maken. Er opent een wizard.

Het is handig om één basispresentatie te maken voor je standaard diensten. Geef de basispresentatie een herkenbare naam. Geef in de tweede stap aan hoe je KerkBeamer wilt gebruiken: voor de beamers in de kerk, TV-uitzendingen of beide.

In de derde stap bepaal je de standaard vormgeving van je presentaties. Geef aan welke kleur je de achtergrond wilt hebben. Of upload een afbeelding. Stel het lettertype in, de tekstgrootte en de tekstkleuren. Nieuwe onderdelen krijgen straks standaard deze stijl mee. Je kunt dit per onderdeel later nog aanpassen.

In de vierde stap vind je een aantal opties. Wil je teamleden de mogelijkheid geven om de vormgeving van onderdelen aan te passen? Laat het schuifje dan op ‘Ja’ staan. Wil je de opmaak vastzetten? Zet het schuifje dan op ‘Nee’. Geef ook aan of je titeldia’s of tussendia’s wilt gebruiken. Klik nu op Afronden.

Bibliotheek

De zojuist aangemaakte basispresentatie opent. Het belangrijkste onderdeel is de bibliotheek, waarin alle onderdelen komen die je nodig kunt hebben in een presentatie. De eerstvolgende stap is nu om een nieuw onderdeel aan te maken. Klik daarvoor bovenin op Nieuw onderdeel De bewerkpop-up opent. Je ziet dat de standaard ingestelde opmaak is overgenomen.

Wat is een onderdeel?
Een onderdeel is een dia die je aanmaakt en later meerdere keren kunt gebruiken. Maak bijvoorbeeld een onderdeel ‘Lied’ aan. Deze kun je later gebruiken om in een presentatie het lied toe te voegen dat de voorganger heeft opgegeven.

Het handigste is om eerst een aantal standaard onderdelen aan te maken. We starten met een lied. Geef in het algemene blok de naam van het onderdeel in.

Boven het voorbeeldscherm vind je blokken, die je kunt toevoegen. Klik op het muzieknootje om een liedblok toe te voegen. Er worden een titel en een liedvlak toegevoegd. In de rechterbalk zijn een aantal opties verschenen. Zo kun je eventueel een lied toevoegen vanuit KerkBeamer. Je kunt ook het lege liedvlak laten staan. Je kunt dan later, in een presentatie een lied toevoegen.

Opmaak aanpassen
Via de opties kun je opmaak eventueel nog aanpassen. Pas het lettertype aan of voeg randen en achtergronden toe. Je kunt ook nog andere blokken toevoegen, bijvoorbeeld een afbeelding. Via de grips kun je de vlakken vergroten en verkleinen. Als een tekst te lang wordt, dan maakt KerkBeamer automatisch een extra dia aan.

Pas het onderdeel aan totdat je tevreden bent. Klik nu op Opslaan.

Meer onderdelen aanmaken
Het aangemaakte onderdeel is toegevoegd aan de bibliotheek. Maak alle onderdelen aan die je nodig hebt. Het is handig om in ieder geval onderdelen aan te maken voor liederen, bijbelteksten, teksten, afbeeldingen en video’s. Klik op een onderdeel om deze te bewerken.

Standaard liturgie

In de basispresentatie vind je een kolom voor de standaard liturgie. Dit wordt de blauwdruk voor de presentatie en bevat onderdelen die altijd of vaak voorkomen in diensten. Denk aan de zegen, wet, het gebed en de collectedia’s.

Onderdelen toevoegen aan de standaard liturgie

Klik op het plusje om onderdelen toe te voegen aan de standaard liturgie. De bibliotheek opent. Hierin vind je de onderdelen die je net hebt aangemaakt. Deze kun je gebruiken om de liturgie mee te vullen. Begin bovenaan en start bijvoorbeeld met het stil gebed. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld het onderdeel ‘Tekst’ gebruiken. De bewerkpop-up opent, zodat je het onderdeel kunt vullen. Geef de juiste naam in en maak de dia naar wens op. Klik rechts bovenin op Opslaan.

Vul de standaard liturgie aan totdat je alle veel voorkomende onderdelen erin hebt staan. Heb je een indeling nodig die niet in je bibliotheek staat? Maak die dan aan in de bibliotheek of kies binnen de standaard liturgie voor ‘Leeg onderdeel’.

Nieuwe presentatie aanmaken

Als je tevreden bent kun je, via de navigatie bovenaan, terugkeren naar het dashboard. Hier kun je een nieuwe presentatie aanmaken. Gebruik de aangemaakte basispresentatie als basis.

Je kunt altijd weer terug naar de aangemaakte basispresentatie om deze verder te vullen of aanpassingen te doen.

Heeft dit artikel je verder geholpen?
Ja!Nee, helaas niet