Home » Knowledge Base » Sjablonen » Stappenplan sjablonen

Stappenplan sjablonen

In dit stappenplan helpen we je bij het maken van een sjabloon. Je volgt daarvoor de stappen hieronder.

Het maken van sjabloon doe je online, via app.kerkbeamer.nl. Log in met je e-mailadres en het wachtwoord dat je per mail ontvangen hebt.

Nieuw sjabloon vanuit het dashboard

Nadat je bent ingelogd kom je in het dashboard. Afhankelijk van de gebruiksrechten die je hebt, vind je hier één of meerdere kolommen. In dit artikel ga je aan de slag met het maken van een sjabloon. Daarvoor heb je de beheerdersrechten nodig. Als je de juiste rechten hebt dan vind je in de rechterkolom een link met de naam sjablonen. Neem contact op met de beheerder van je team als je deze rechten niet hebt, maar wel aan de slag wilt met sjablonen.

Wat is een sjabloon?
In een sjabloon bepaal je hoe jouw presentaties er straks uit komen te zien. Je bepaalt er de vormgeving, zoals de kleuren en lettertypen. Ook maak je hier onderdelen aan, zoals een lied, bijbeltekst of video-dia. Deze onderdelen gebruiken jij en je teamleden later om een presentatie aan te maken.

Kies een sjabloon

In het geopende scherm vind je jouw eigen sjablonen. Als je nieuw begint in KerkBeamer heb je nog geen eigen sjablonen. Als je eerder al sjablonen hebt aangemaakt dan vind je die hier. Klik op een sjabloon om deze te openen. Nog geen sjabloon? Maak die dan aan via de Sjabloon Assistent.

Sjabloon onderdelen

Het zojuist aangemaakte sjabloon opent. Het belangrijkste onderdeel is het overzicht met alle onderdelen.

In een standaard sjabloon hebben wij veel gebruikte onderdelen voor je klaargezet. Deze kun je openen en aanpassen door erop te klikken. Wil je zelf een onderdeel aanmaken? Klik dan op nieuw onderdeel. De bewerkpop-up opent.

Wat is een onderdeel?
Een onderdeel bestaat uit één of meerdere dia’s, die je kunt gebruiken in een presentatie. Hierin bepaal je dus hoe bijvoorbeeld een lied of bijbeltekst eruit ziet.

Nieuw onderdeel aanmaken

Laten we een nieuw onderdeel aanmaken, bijvoorbeeld een lied. Kies voor Nieuw onderdeel. Geef in het instellingenblok de naam van het onderdeel aan.

Boven het voorbeeldscherm vind je blokken, die je kunt toevoegen. Klik op het muzieknootje om een liedblok toe te voegen. Er worden een titel en een liedvlak toegevoegd. In de rechterbalk is een aantal opties verschenen. Zo kun je eventueel een lied toevoegen vanuit KerkBeamer. Je kunt ook het lege liedvlak laten staan. Je kunt dan later, in een presentatie een lied toevoegen.

Opmaak aanpassen
Via de opties kun je de opmaak eventueel nog aanpassen. Pas het lettertype aan of voeg randen en achtergronden toe. Je kunt ook nog andere blokken toevoegen, bijvoorbeeld een afbeelding. Via de grips kun je de vlakken vergroten en verkleinen. Als een tekst te lang wordt, dan maakt KerkBeamer automatisch een extra dia aan.

Pas het onderdeel aan totdat je tevreden bent. Klik nu op Opslaan.

Meer onderdelen aanmaken
Het aangemaakte onderdeel is toegevoegd aan het overzicht met sjabloon onderdelen. Maak alle onderdelen aan die je nodig hebt. Het is handig om in ieder geval onderdelen aan te maken voor liederen, bijbelteksten, teksten, afbeeldingen en video’s. Klik op een onderdeel om deze te bewerken als je één van de door ons aangemaakte onderdelen wilt bewerken.

Standaard liturgie

In het sjabloon vind je een kolom voor de standaard liturgie. Dit wordt de blauwdruk voor de presentatie en bevat onderdelen die altijd of vaak voorkomen in diensten. Denk aan de zegen, wet, het gebed en de collectedia’s. Standaard hebben wij al een lijst toegevoegd met onderdelen die veel of vaak in een kerkdienst voorkomen.

Onderdelen toevoegen aan de standaard liturgie

Klik op Onderdeel toevoegen om een onderdeel toe te voegen aan de standaard liturgie. Er opent een pop-up, met alle sjabloon onderdelen. Deze kun je gebruiken om de liturgie mee te vullen. Begin bovenaan en start bijvoorbeeld met het stil gebed. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld het onderdeel ‘Tekstdia’ gebruiken. De bewerkpop-up opent, zodat je het onderdeel kunt vullen. Geef de juiste naam in en maak de dia naar wens op. Klik rechts bovenin op Opslaan.

Vul de standaard liturgie aan totdat je alle veel voorkomende onderdelen erin hebt staan. Heb je een indeling nodig die niet in het overzicht van onderdelen staat? Maak die dan eerst aan of kies binnen de standaard liturgie voor ‘Leeg onderdeel’.

Nieuwe presentatie aanmaken

Als je tevreden bent kun je, via de navigatie bovenaan, terugkeren naar het dashboard. Hier kun je een nieuwe presentatie aanmaken. Gebruik het aangemaakte sjabloon als basis.

Je kunt altijd weer terug naar het aangemaakte sjabloon om deze verder te vullen of aanpassingen te doen.

Heeft dit artikel je verder geholpen?
Ja!Nee, helaas niet