Home » Knowledge Base » Nieuw bij KerkBeamer? » Stappenplan starten met KerkBeamer

Stappenplan starten met KerkBeamer

Leuk dat je aan de slag gaat met KerkBeamer! Je hebt inloggegevens ontvangen, waarmee je kunt inloggen op app.kerkbeamer.nl. In dit artikel lees je wat je eerste stappen zijn en hoe je voortvarend van slag kunt met KerkBeamer.


Stappenplan in het kort

  • Log in op app.kerkbeamer.nl
  • Bekijk de instructie- en voorbeeldpresentatie
  • Maak een eerste presentatie aan
  • Ontdek het presentatiescherm
  • Vul een presentatie met liederen en andere onderdelen
  • Kies een sjabloon dat je wilt gaan aanpassen voor jouw kerk
  • Bewerk het sjabloon en de onderdelen, zodat deze past bij jouw kerk
  • Vul de standaard liturgie met vaak voorkomende dienstonderdelen
  • Maak een nieuwe presentatie op basis van het nieuwe/aangepaste sjabloon
  • Installeer de software van KerkBeamer in de kerk en controleer tekstgroottes e.d.

Inloggen » Persoonlijk dashboard

Zodra je bent ingelogd dan kom je op jouw persoonlijke dashboard. Dit is het startpunt voor nieuwe presentaties, maar je kunt vanuit het dashboard ook naar instellingen, nieuwe gebruikers toevoegen en aan de slag met sjablonen.

Dashboard app.kerkbeamer.nl. Deze kan er afhankelijk van schermgrootte en tijd van het jaar iets anders uitzien.

Online applicatie; werk met KerkBeamer in jouw internetbrowser
KerkBeamer is een zogeheten ‘online applicatie’. Dat betekent dat je met KerkBeamer kunt werken waar en wanneer je maar wilt, in jouw favoriete internetbrowser, zoals Chrome, Edge of Safari. KerkBeamer is niet volledig geschikt voor mobiele toestellen.


Instructie- en voorbeeldpresentatie

In jouw dashboard hebben we een instructiepresentatie en een voorbeeldpresentatie klaargezet. We adviseren je om deze te bekijken. In de instructiepresentatie leggen we je stap voor stap uit hoe KerkBeamer werkt. Je kun de instructiepresentatie ook als PDF bekijken. De voorbeeldpresentatie is een volledig gevulde presentatie, zoals je die zelf ook kunt maken.

Instructiepresentatie op app.kerkbeamer.nl | Klik op de afbeelding om de volledige PDF te bekijken.

Nieuwe presentatie aanmaken

Het is tijd om je eerste presentatie in KerkBeamer aan te maken, zodat je kunt zien hoe dat werkt. Klik in het dashboard rechts bovenin op Nieuwe presentatie. Er opent een stappenplan. Kies als eerste de datum en tijd van de presentatie. Hiermee kun je de presentatie gemakkelijk terugvinden. De presentatie kunt je uiteraard op elk moment openen en afspelen.

In de tweede stap kies je het sjabloon dat je wilt gebruiken als basis voor de presentatie. Er staat een voorbeeldsjabloon van ons klaar. Deze kun je gebruiken. In stap 3 en 4 krijg je vragen over voorwaarden en variabelen. Hoe dit precies werkt kun je het beste later uitzoeken. Je kunt de voorwaarden laten staan zoals deze zijn ingesteld. Bij de variabelen kun je de vragen beantwoorden en bijvoorbeeld je eigen naam invullen. Dan zie je wat dit doet in de presentatie.

Klik op Afronden om de presentatie aan te maken.


Presentatiescherm ontdekken

Je eerste presentatie is aangemaakt en geopend. Je ziet nu het presentatiescherm. In dit scherm kun je de presentatie verder vullen en voorbereiden voor een kerkdienst.

Presentatiescherm van een presentatie.

Links vind je de onderdelenlijst. Dit moet uiteindelijk de volledige liturgie worden met alle onderdelen van de kerkdienst die je aan het voorbereiden bent. De onderdelenlijst is gevuld met onderdelen die vaak voorkomen in een dienst. Dit is samengesteld in het sjabloon. Zo heb je direct al 60% van de presentatie klaarstaan.

Rechts vind je de voorbeeldweergave. Dit is het beeld dat men in de kerk gaat zien.

Onderin vind je de wachtrij. Een onderdeel kan uit meerdere dia’s bestaan. In de wachtrij vind je alle dia’s die in de presentatie zitten en op de beamer/TV-schermen worden weergegeven.

Rechts onderin vind je de bedienbuttons. Met de knoppen kun je naar de volgende of vorige dia in de presentatie.


Presentatie vullen met onderdelen

De presentatie bevat al een heleboel onderdelen, maar die wil je uiteraard aanvullen met liederen en bijbelteksten. Dit doe je door onderin de onderdelenlijst op Onderdeel toevoegen te klikken. Er opent een bibliotheek met onderdelen die in het voorbeeldsjabloon zijn aangemaakt. Kies een onderdeel dat je wilt toevoegen.

Beschikbare onderdelen, die je in de presentatie kunt gebruiken.

Kies voor bijvoorbeeld een lied. Er opent een nieuw scherm, waar je het onderdeel lied kunt vullen met een lied uit onze database. Eventueel kun je de opmaak ook nog naar wens aanpassen. Wil je de opmaak blijvend aanpassen? Lees dan verder bij Sjabloon bewerken.

Bewerkpop-up van een onderdeel. Links vind je de voorbeeldweergave. Rechts bepaal je de inhoud en vormgeving.

Kies een lied dat je wilt toevoegen en klik op Opslaan. Het onderdeel wordt toegevoegd aan de onderdelenlijst en maakt nu deel uit van de presentatie. Probeer alle onderdelen eens uit en kijk wat je er allemaal mee kunt en hoe gemakkelijk je een presentatie voorbereidt.


Presentaties en sjablonen
KerkBeamer bestaat uit 2 onderdelen: sjablonen en presentaties. Beheerders hebben toegang tot sjablonen en presentaties. Andere gebruikers alleen tot presentaties.

Een sjabloon vormt de basis voor je presentaties. Hierin bepaal je de opmaak van presentaties en maak je standaard sjabloononderdelen aan, zoals dia’s voor liederen, bijbelteksten, teksten, video’s etc. De opmaak van de onderdelenbibliotheek zoals je die net gezien hebt kun je in het sjabloon aanpassen.

Een nieuwe presentatie maak je aan op basis van een sjabloon, waarbij je de presentatie vervolgens vult met de verschillende sjabloononderdelen.


Sjabloon kiezen om aan te passen

Nu het gelukt is om een presentatie aan te maken wil je deze natuurlijk meer in de stijl van jouw kerk krijgen. Dit doe je door het sjabloon aan te passen of een nieuw sjabloon aan te maken. Keer hiervoor terug naar het dashboard en klik rechts onderin op de Sjablonen.

Overzicht van de sjablonen die bij jouw kerk horen en de standaard sjablonen die je kunt gebruiken.

Als je voor het eerst aan de slag gaat dan is het handig om het voorbeeldsjabloon te openen en aan te passen. Wil je liever direct met een witte of zwarte achtergrond aan de slag? Kies dan één van onze sjablonen. Zodra je die aanklikt wordt deze naar jouw account gekopieerd.


Sjabloon bewerken

Zodra je een sjabloon gekozen hebt dan opent het sjabloon. Aan de linkerkant vind je alle onderdelen die standaard al zijn aangemaakt. Deze komen overeen met de bibliotheek zoals je die in de presentatie gezien hebt. Aan de rechterkant vind je de standaard liturgie. Dit zijn de onderdelen die in de presentatie standaard in de onderdelenlijst gezet zijn.

Sjabloon met onderdelen en de standaard liturgie. Links onderin vind je instellingen voor dit sjabloon.

Open de sjablooninstellingen
Links onderin het scherm vind je links naar alle instellingen. Klik op Sjasblooninstellingen om de basisinstellingen aan te passen. Je kunt dit ook op een later moment doen of de instellingen later aanpassen als ze toch niet goed blijken. Aanpassingen in instellingen worden overgenomen in nieuwe presentaties.

Pas de kerkstijl aan
In de instellingen vind je ook de Kerkstijl. Dit bepaald hoe (nieuwe) onderdelen in het sjabloon er uit komen te zien. Je kiest hier een standaard achtergrond, het lettertype, lettergrootte en kleuren. De aanpassingen worden toegepast op bestaande en nieuwe onderdelen in de bibliotheek en standaard liturgie.

Bepaal in de kerkstijl hoe nieuwe onderdelen er uit komen te zien.

Onderdelen bepalen
De onderdelen in de standaard sjablonen worden vaak gebruikt in kerkdiensten. Daarom hebben we deze alvast voor je klaar gezet. Bepaal voor jezelf welke onderdelen jullie in een kerkdienst gebruiken. Dit kun je het beste doen door een recente liturgie te pakken en te kijken welke onderdelen daarin voorkomen. Als je al een presentatie hebt in bijvoorbeeld PowerPoint dan kun je die er ook bij pakken en aan de hand daarvan bepalen welke onderdelen je nodig hebt.

Om te bepalen welke onderdelen je vervolgens nodig hebt kun je dit Excel-bestand gebruiken als hulpmiddel. Hierin zet je een recente liturgie en bedenk je welke onderdelen je nodig hebt.

Onderdelen aanpassen
Je hebt twee manieren om de onderdelen naar jouw hand te zetten. Waar je voor kiest is afhankelijk van hoe groot de wijzigingen zijn die je wilt doorvoeren:

1. Standaard onderdelen aanpassen
Als je eigenlijk wel tevreden bent over de onderdelen zoals deze in het sjabloon staan, dan kun je de onderdelen afzonderlijk aanpassen. Open bijvoorbeeld het onderdeel Lied en pas aan waar je niet tevreden over bent. Dit dien je voor elk onderdeel afzonderlijk te doen. De eerder toegepaste kerkstijl kun je eventueel overrulen.

2. Nieuwe onderdelen aanmaken
Als je veel wijzigingen door wilt voeren, dan kun je het beste met een nieuw onderdeel beginnen en deze zelf opbouwen. Klik hiervoor rechts bovenin op Nieuw onderdeel. De eerder toegepaste kerkstijl wordt standaard toegepast.

Met een nieuw onderdeel begin je leeg. De opmaak van de kerkstijl is overgenomen. Zelf kun je het onderdeel vullen.

In de bewerkpop-up die opent wordt de kerkstijl geladen. Je hebt nu een kale dia die je zelf kunt gaan vullen. Kies daarvoor één of meerdere blokken bovenin. Bijvoorbeeld een liedblok, afbeelding of tekstblok. Zodra je een blok geplaatst hebt krijg je in de rechterbalk opmaakmogelijkheden. Zo kun je de tekstopmaak aanpassen en andere (specifieke) aanpassingen doen.

In de bewerkpop-up voeg je blokken toe, die je vervolgens naar wens kunt opmaken en aanpassen.

Klik op Opslaan om het onderdeel toe te voegen aan de onderdelenbibliotheek. Wil je ook een mooi plaatje erbij? Kies dan eerst het cameraatje, naast annuleren.
Wil je de opmaak van het onderdeel vaker gebruiken? Kopieer in de bibliotheek dan het aangemaakte onderdeel en bewerk deze daarna.

Kopieer via het oranje icoontje

Standaard liturgie vullen

In de standaard liturgie zet je onderdelen die vaak of altijd voorkomen in een kerkdienst. Dit zijn bijvoorbeeld votum & groet, gebeden, collecten en bijvoorbeeld een einddia voor na de dienst. De standaard liturgie wordt standaard klaargezet in elke nieuwe presentatie. Zo heb je na het aanmaken van een nieuwe presentatie al 60% van de presentatie klaar.

In het voorbeeldsjabloon hebben wij een standaard liturgie opgenomen. De aangepaste opmaak van sjablonen wordt niet overgenomen in de standaard liturgie. Heb je de onderdelen aangepast of heb je een flink andere standaard liturgie dan het voorbeeld? Verwijder dan alle onderdelen in de standaard liturgie en start opnieuw met vullen. Klik op het bewerkicoon om het onderdeel te bewerken en in de standaard liturgie op te slaan.

Verwijder een onderdeel uit de standaard liturgie via het prullenbakje

Onderdelen toevoegen aan de liturgie
Als je nieuwe onderdelen wilt toevoegen aan de standaard liturgie dan gebruik je daarvoor de knop Onderdeel toevoegen, onderaan de standaard liturgie. Gebruik het Excel-bestand om te bepalen welke standaard onderdelen er in jullie kerk zijn.

Kies in de onderdelenbibliotheek het onderdeel dat je wilt toevoegen. Je ziet dat deze bibliotheek overeenkomst met de onderdelen die je in het sjabloon hebt aangemaakt en die ook in een presentatie beschikbaar zijn.
Kies bijvoorbeeld voor Titeldia en vul de benodigde teksten in de bewerkpop-up in. Klik op Opslaan om het onderdeel aan de standaard liturgie toe te voegen.

Onderdeel toevoegen aan de standaard liturgie. Kies de juiste teksten en klik op Opslaan.

Doe dit voor alle onderdelen die je wilt toevoegen aan de standaard liturgie. Mist er een specifiek onderdeel/opmaak? Maak het onderdeel dan eerst als onderdeel aan de linkerkant aan. Zo kun je het onderdeel vaker gebruiken.


Nieuwe presentatie op basis van het nieuwe/aangepaste sjabloon

Keer terug naar het dashboard en maak een nieuwe presentatie aan, op basis van het nieuwe of door jou aangepaste sjabloon. Bekijk of het er goed uitziet en de standaard liturgie klopt. Lukt het om bijvoorbeeld de liturgie van afgelopen zondag na te maken? Zo ja; top! Zo nee; pas dan je sjabloon aan en herhaal deze stap.


Installeer de software in de kerk

Het bedienen van presentaties in de kerk doe je door gebruik te maken van de Software van KerkBeamer. Hiermee kun je thuis aangemaakte presentatie openen en afspelen. De enige toevoeging in de software is dat de beamers/TV-schermen in de kerk kan aangesproken kunnen worden. Verder heb je dezelfde schermen en mogelijkheden als in de browser. Online aangemaakte presentaties worden op internet opgeslagen en in de software automatisch gedownload.

Ga naar de kerk en download op de presentatiePC de laatste versie van de software.

Log na het installeren in met je KerkBeamer inloggegevens. Dit hoeft maar 1 keer. De online aangemaakte presentaties zijn beschikbaar. Kies het juiste scherm voor de presentatie (beamers of TV-schermen) en klik op Doorgaan. De presentatie wordt geopend.

Speel de presentatie af op de beamers/TV-schermen en controleer of de tekstgroottes etc. goed zijn. Is de tekst nog iets te klein? Pas dit dan eerst in de presentatie aan en controleer opnieuw. Heb je een goede lettergrootte gevonden? Voer dit dan ook door in het sjabloon, zodat nieuwe presentaties direct de juiste lettergroottes krijgen.


Fijnslijpen en KerkBeamer ontdekken

Met bovenstaand stappenplan kun jij goed van start met KerkBeamer. De ervaring leert dat je in het begin nog een tijdje aan het fijnslijpen bent. Je hoeft bovenstaand stappenplan ook niet in één keer door te lopen. Zodra je een basis hebt staan dan kun je KerkBeamer een keer in een kerkdienst gebruiken. Daar komen vast gewenste wijzigingen uit. Die voer je door in het sjabloon en de volgende zondag kijk je opnieuw hoe alles er uitziet. Na een paar zondagen heb jij een perfect sjabloon staan en kunnen teamleden eenvoudig (en in de juiste stijl) presentaties aanmaken.

KerkBeamer biedt nog veel meer opties. Zo kun je nog aan de slag met variabelen en voorwaarden, maar kun je ook TV-uitzendingen maken vanuit presentaties. Grasduin lekker door KerkBeamer en deze documentatie en ontdek wat KerkBeamer allemaal te bieden heeft.

Heb je vragen of kom je ergens niet uit? Stel gerust je vragen aan ons via dit formulier.

Heeft dit artikel je verder geholpen?
Ja!Nee, helaas niet