Home » Knowledge Base » KerkTV-uitzendingen » Starten met TV-uitzendingen

Starten met TV-uitzendingen

Leuk! Je wilt KerkBeamer gaan gebruiken voor het vormgeven van kerkTV-uitzendingen. In onderstaand stappenplan helpen we je op weg.

 1. Start met een gevuld sjabloon
 2. Activeer de instellingen voor TV-uitzendingen
 3. Bepaal per sjabloononderdeel de weergaven
 4. Weergaven per onderdeel vormgeven
 5. Presentatie aanmaken en bekijken
 6. Bepaal hoe je KerkBeamer wilt gaan gebruiken

1. Start met een gevuld sjabloon

De instellingen voor het maken van TV-uitzendingen bepaal je per sjabloon. Zorg er daarom voor dat je een gevuld sjabloon hebt. Heb je die nog niet? Pak dan één van onze standaard sjablonen om mee te beginnen. Stappenplan sjablonen »


2. Activeer de instellingen voor TV-uitzendingen

Via de sjablooninstellingen (links onderin in een sjabloon) geef je aan dat je gebruik wilt maken van de mogelijkheden voor TV-uitzendingen. Activeer het schuifje achter Gebruik KerkBeamer voor TV-uitzendingen.

Sjabloon > Sjablooninstellingen > TV-uitzending

Wil je grasduinen door alle instellingen? In dit artikel beschrijven we alle opties uitgebreid.


3. Bepaal per sjabloononderdeel de weergaven

In een onderdeel bepaal je welke weergaven je later in presentaties/uitzendingen wilt kunnen gebruiken en bepaal je hoe dit er uitziet. Open een onderdeel (bijv. Lied) en ga via de onderdeelinstellingen naar Weergaven uitzending. Kies de weergaven die je wilt gebruiken en kies een standaard weergave. Bekijk hier de uitgebreide beschrijving »

Sjabloon > Onderdeel > Onderdeelinstellingen > Weergaven uitzending

4. Weergaven per onderdeel vormgeven

Bovenin de bewerkpop-up vind je in de dropdown Presentatieweergave nu ook de aangegeven weergaven, zoals Ondertiteling. Klik een weergave aan. Je kunt deze weergave nu volledig naar wens opmaken en bijvoorbeeld het lettertype, de kleuren en de groottes bepalen.

Geef voor elk onderdeel in het sjabloon en de standaard liturgie aan welke weergaven je wilt kunnen gebruiken.

Wij hebben de basisinstellingen voor je klaargezet. Je kunt het vormgeven dus ook later doen. Dan start je met onze standaarden. Voor ondertiteling is dat bijvoorbeeld de opmaak zoals ook Nederland Zingt die gebruikt.

Sjabloon > Onderdeel (bijv. Lied) > Weergave (bijv. Ondertiteling)

5. Presentatie aanmaken en bekijken

Keer terug naar het dashboard en maak een nieuwe presentatie aan. Kies het sjabloon dat je zojuist bewerkt hebt en doorloop de stappen. De presentatieweergave opent. Voeg een nieuw onderdeel toe en zie dat bijvoorbeeld ondertiteling bij een lied wordt getoond. Dit zie je aan de aanduidingslijnen in de presentatieweergave. Je kunt bovenin ook kiezen voor de TV-uitzending, dan zie je alle verschillende kliks voor de TV-uitzending.

Presentatie > Onderdeel met weergave ondertiteling
Presentatie > Onderdeel met weergave ondertiteling > Voorbeeld TV-uitzending

In de meest rechter kolom kun kiezen voor een andere weergave. Dit zijn de weergaven die je in het sjabloononderdeel hebt aangegeven.


6. Bepaal hoe je KerkBeamer wilt gaan gebruiken

Gebruik maken van KerkBeamer voor de TV-uitzendingen kan op twee manieren:

 • Handmatig
 • Automatisch

Om de mogelijkheden voor TV-uitzendingen voor daadwerkelijk te kunnen gebruiken dien je hierin een keuze te maken. Hieronder vind je uitleg over de mogelijkheden en de te nemen stappen.

Handmatig
Je bedient zelf de videomixer en camera’s en maakt alleen gebruik van de mogelijkheden om bijvoorbeeld ondertiteling naar de TV-uitzending te sturen. Hiervoor is het alleen nodig dat er een extra uitgang gecreëerd wordt vanuit de presentatiePC naar de videomixer. Op deze pagina lees je meer over het aansluiten van de presentatiePC op de videomixer. Hierna kun je starten!

Automatisch (1-persoonsbediening)
Deze optie is ideaal als je met 1 persoon zowel de presentatie als de TV-uitzending wilt bedienen. Hiervoor dien je een extra uitgang te creëren tussen de presentatiePC en de videomixer. Ook moeten de videomixer en camera’s aan KerkBeamer gekoppeld worden. De werkwijze is als volgt:

 1. Creëer een extra uitgang
 2. Koppel de camera’s
 3. Koppel de videomixer
 4. Geef in de sjablooninstellingen aan dat je de camera’s en videomixer automatisch wilt aansturen
Sjabloon > Sjablooninstellingen > TV-uitzending

Heeft dit artikel je verder geholpen?
Ja!Nee, helaas niet