Home » Knowledge Base » Technisch » Technische eisen videomixer

Technische eisen videomixer

KerkBeamer is te koppelen aan videomixers van Blackmagic Design. Hierdoor gebruik maken van automatische (1-persoons)bediening. Voor andere videomixers geldt dat je wel de extra uitgang voor TV-uitzendingen kunt gebruiken, maar niet de automatische 1-persoonsbediening.

In de kerkwereld wordt veel gebruik gemaakt van Blackmagic Design ATEM videomixers. Deze videomixers worden door KerkBeamer ondersteunt en onderhouden.

Blackmagic ATEM Constellation HD
Doordat het protocol van Blackmagic voor alle videomixers gelijk is ondersteunen wij alle typen. Onze persoonlijke voorkeur gaat echter uit naar de Constellation HD, vanwege zijn goede prijs- kwaliteitverhouding. De Constellation is de opvolger van de populaire Television Studio.

De Television Studio is halverwege 2022 vervangen door de Constellation. Groot voordeel van de Constellation is dat deze videomixer scalers (UpDownCross converters) aan boord heeft. Nadeel is dat de Constellation alleen maar SDI-uitgangen heeft en geen HDMI. Hierdoor zijn er tussen de PC en de videomixer HDMI » SDI converters nodig.

Voor het aansluiten van de Blackmagic Constellation is het volgende nodig:

Download dit schema als PDF

Overige Blackmagic videomixers
Naast Constellation wordt de ATEM Mini Pro (Extreme) vaak gebruikt in kerken. Tot een paar jaar terug werd de Production Studio veel geplaatst, waardoor ook deze videomixer nog regelmatig gebruikt wordt. Beide typen ondersteunen we binnen KerkBeamer. Voor de Production Studio geldt wel dat de weergave beeld-in-beeld (Picture in Picture) niet werkt.

Converters nodig voor oudere modellen
Het beeld dat de videomixer in gaat komt erg nauw qua resolutie en frequentie. Om dit altijd goed te laten verlopen is ‘scaling’ nodig. De Constellation heeft ingebouwde scaling. Modellen zoals de Television Studio niet. Hiervoor adviseren wij UpDownCross converters/scalers toe te voegen tussen de kabels vanuit de PC en de videomixer. Dit voorkomt vervelende problemen voor of tijdens de dienst.

Overige merken videomixers
Maak je gebruik van een ander mer videomixer? De automatische bediening van KerkBeamer werkt dan helaas niet. Wel kun je gebruik maken van de extra uitgang voor TV-uitzendingen en zo alsnog ondertiteling of één van de andere weergaven gebruiken.

Heeft dit artikel je verder geholpen?
Ja!Nee, helaas niet