Home » Knowledge Base » KerkTV-uitzendingen » Transparantie in kerkTV-uitzendingen

Transparantie in kerkTV-uitzendingen

Wat is transparantie?

Transparantie in (kerk)TV werkt als een gelaagde afbeelding. Verschillende lagen worden over elkaar heen gelegd, waarbij sommige delen doorzichtig zijn. Hierdoor zie je de onderliggende laag. Denk aan ondertitels of een logo in de hoek van het TV-scherm, die over het camerabeeld heen worden getoond.

Transparantie in KerkBeamer

In KerkBeamer kun je bij TV-uitzendingen teksten en afbeeldingen tonen op kerkTV. De software gebruikt transparantie om logo’s zonder achtergrond en ondertiteling goed weer te geven. Een voorbeeld: een logo mét transparantie heeft geen zichtbare achtergrond, terwijl een logo zónder transparantie wel een achtergrond toont. Transparantie is dus een mooie en nuttige toevoeging.

Twee manieren om transparantie te gebruiken

KerkBeamer biedt twee mogelijkheden voor het gebruik van transparantie. De eerste en beste optie is het zogeheten alpha-kanaal (transparantie-kanaal) Deze methode vereist drie ingangen op de videomixer en gebruikt een apart transparantie-kanaal dat automatisch door KerkBeamer wordt ingesteld. Dit geeft de beste beeldkwaliteit en werkt het makkelijkste.

De tweede optie is chromakey, die werkt met twee ingangen. Deze methode filtert één specifieke kleur weg, meestal groen of blauw, vergelijkbaar met het ‘green-screen’ effect op TV.

Instellen van transparantie

Voor het instellen van het alpha-kanaal heb je drie of meer ingangen nodig (kabels van presentatie-PC naar videomixer). Je gaat naar de instellingen van KerkBeamer en geeft aan welke ingang voor transparantie wordt gebruikt. De software regelt vervolgens alles automatisch.

Bij chromakey, met twee ingangen, ga je naar ‘de’TV-uitzending’ onder ‘Sjablooninstellingen’ in een sjabloon. Hier kies je de kleur die weggefilterd moet worden, meestal groen. Dezelfde kleur moet je ook instellen op de videomixer.

Beperkingen van chromakey

Bij het gebruik van chromakey is het belangrijk om rekening te houden met enkele beperkingen. Alle elementen in de gekozen filterkleur worden transparant. Dit betekent dat bij een groene filterkleur bijvoorbeeld ook grasvelden in foto’s doorzichtig worden. KerkBeamer waarschuwt hiervoor met de melding: “Er is geen transparantie-kanaal ingesteld in de videomixer. Er wordt een kleur (vaak groen of blauw) weggefilterd in afbeeldingen“. Houd hier dus goed rekening mee wanneer je afbeeldingen gebruikt in de tekst-over-beeld weergave.

In deze foto wordt het groene gras weggefilterd en zie je op die plek het camerabeeld doorheen schijnen.

Heeft dit artikel je verder geholpen?
Ja!Nee, helaas niet