Home » Knowledge Base » Algemeen » Updatelog

Updatelog

We werken doorlopend aan het uitbreiden en verbeteren van KerkBeamer. Hiervoor brengen we regelmatig updates uit, die direct te gebruiken zijn. Hieronder vind je de updates die tot nu toe zijn uitgebracht. Zelf iets gevonden? Geef jouw feedback aan ons door.

Bekijk onze te verwachten updates voor grotere functionaliteiten die eraan komen.


Update 11-01-202

Software
Update KerkBeamer 2.0 Software
Er zijn verbeteringen doorgevoerd aan de software. Zo hebben we de stabiliteit verder verbeterd en zijn de hieronder genoemde updates ook in de software beschikbaar. Wij adviseren je om versie 2.1.4 voor zondag te installeren in de kerk.

Sjablonen / Presentaties
Tekstgrootte onder notenbalken aanpasbaar
Naast de algehele grootte van de notenbalken kun je nu ook alleen de tekst van het lied onder de notenbalken vergroten. Je vindt deze optie bij een notenbalk onder ‘Opmaak notenbalken’.

Presentaties
Snelheid verbeterd
De snelheid van het presentatiescherm, de bibliotheek met sjabloononderdelen, de onderdelenlijst en de bewerkpop-up zijn flink verbeterd. Dit is gerealiseerd door het opbouwen van alle onderdelen in het presentatiescherm te vernieuwen.

Algemeen
Verschillende bugfixes en optimalisaties

Kleinere en grotere verbeteringen en functionaliteiten.

 • Opgelost: cursieve teksten, ‘HEER’ en versnummers in bijbelteksten hebben geen spatie aan de voorkant
 • Opgelost: de dropdown met bijbelvertalingen onthoudt niet welke vertaling geselecteerd is
 • Opgelost: als een tekstvlak ’te klein’ was wordt een lege dia aangemaakt
 • Opgelost: in de standaard liturgie worden nieuwe onderdelen niet onder het actieve onderdeel geplaatst
 • Opgelost: sjablonen openen in een nieuw tabblad
 • Verbeterd: het aan- en uitzetten van vorige, volgende en huidige liedcoupletten in een liedblok is nu ook mogelijk bij de opmaak hiervan
 • Verbeterd: het aan- en uitzetten van vorige-, volgende- en huidige liturgieonderdelen in een liedblok is nu ook mogelijk bij de opmaak hiervan

Update 23-12-2022

Dashboard
Nieuw dashboard
Nadat je bent ingelogd opent er een geheel nieuw dashboard, met nieuwe functionaliteiten en een fris design, passend bij de tijd van het jaar. Dit dashboard is vooralsnog alleen zichtbaar voor kerken die alleen gebruik maken van KerkBeamer 2.0.


Update 15-12-2022

Basispresentaties / Sjablonen
Basispresentaties zijn Sjablonen geworden
Basispresentaties vormden een belangrijk onderdeel van KerkBeamer. Echter bleek deze naam ook verwarrend. Hoewel de functie anders was werd een basispresentatie regelmatig verward met een presentatie. Om meer duidelijk te maken wat je doet in een basispresentatie heten basispresentaties vanaf vandaag Sjablonen.

Sjablonen
Nieuw scherm met eigen sjablonen
Bestaande basispresentaties zijn automatisch omgezet naar sjablonen. In het dashboard vind je nu een link naar Sjablonen. Je komt in een overzicht met sjablonen, waar bestaande basispresentaties (nu sjablonen) te openen zijn.

Sjablonen
Standaard sjablonen
In het overzicht met sjablonen vind je onderaan ‘Standaard sjablonen’. Deze hebben wij gemaakt en kun je gebruiken voor het maken van een nieuw sjabloon. Zodra je een standaard aanklikt wordt deze gekopieerd naar jouw account en kun je er direct mee aan de slag.

Sjablonen
Sjablonen kopieëren en standaard instellen
In het overzicht met sjablonen kun je eigen sjablonen nu kopieëren en als standaard instellen. Blijf hiervoor even met de muis op een sjabloon staan en gebruik vervolgens de buttons bovenin.

Sjablonen
Sjabloon-instellingen uitgebreid
In de instellingen van een sjabloon zijn in het tabje ‘Algemeen’ een aantal nieuwe opties toegevoegd: publiceren, als standaard instellen en (onderaan) thumbnail kiezen. Alleen een gepubliceerd sjabloon kan gebruik worden in nieuwe presentaties. Een standaard sjabloon wordt automatisch aangevinkt bij het aanmaken van een nieuwe presentatie. De gekozen thumbnail wordt getoond in het overzicht met eigen sjablonen.

Basispresentaties
Wizard nieuwe basispresentatie weggehaald
Doordat basispresentaties niet meer gebruikt worden is deze wizard ook niet meer toegankelijk. Het maken van een nieuw sjabloon kan alleen nog door één van onze standaarden te kiezen of door een eigen sjabloon te bewerken of kopieëren.

Sjablonen/Presentaties
Standaard liturgie/onderdelenlijst verbeterd
De standaard liturgie en de onderdelenlijst zijn flink verbeterd. Zo is het overzicht in de lijsten verbeterd en sleep je onderdelen gemakkelijker in de juiste volgorde. Heb je in de presentatie een onderdeel in de onderdelenlijst aangeklikt? Dan worden nieuwe onderdelen daaronder toegevoegd.

Software
Update KerkBeamer 2.0 Software
Er zijn verschillende verbeteringen doorgevoerd aan de software. Zo hebben we verschillende stabiliteitsverbeteringen doorgevoerd en is het weergeven van PowerPoints verder geoptimaliseerd.  Wij adviseren je om versie 2.1.3 voor zondag te installeren in de kerk.

Algemeen
Verschillende bugfixes en optimalisaties

Kleinere en grotere verbeteringen en functionaliteiten.

 • Verbeterd: de kleur voor het selecteren van een presentatiedatum is te licht
 • Nieuw: de bijbelvertaling wordt niet meer getoond achter bijbelteksten

Update 08-12-2022

Software
Update KerkBeamer 2.0 Software
In de afgelopen week hebben we meerdere meldingen ontvangen over afbeeldingen die ontbreken in de software, notenbalken die niet altijd goed getoond werden en kleuren die op de beamer niet goed doorgevoerd werden. We hebben een grote optimaliseringslag aan de software doorgevoerd, waarbij we een flink stabielere versie hebben uitgebracht. We adviseren je om versie 2.1.2 voor zondag te installeren in de kerk.

Bijbelteksten
Titel, hoofdstuknummers en versnummers verbergen
Bij een bijbeltekst kun je er in de bewerkpop-up voor kiezen om de titels in bijbelteksten, de versnummers en hoofdstuknummers te verbergen. Je vindt deze mogelijkheid in de opmaakopties in de rechter bewerkbalk.

Bijbelteksten
Opmaak bijbelteksten verbeterd
Het is nu mogelijk om bijbelteksten te centreren via ‘Tekstopmaak’. De opmaak voor (sub)titels hebben we samengevoegd tot ‘Titel’, waarbij we de opmaakfunctionaliteiten van titels ook verbeterd hebben.

Sjablonen / Presentaties
Nieuwe standaard variabelen
We hebben nieuwe standaard variabelen toegevoegd. Deze kunnen gebruikt worden om onderdeelinformatie automatisch te vullen: {{huidige-onderdeel}}, {{volgend-onderdeel}}, {{volgend-lied}} en {{volgend-bijbel}}. Hiermee kun je bijv. titeldia’s sneller en automatischer vullen.

Sjablonen / Presentaties
Randen toevoegen uitgebreid
Het was al mogelijk om randen toe te voegen aan bijv. tekstblokken, afbeelding etc. Nu kun je er ook voor kiezen waar je de rand wilt hebben; rondom of alleen boven, rechts, onder of links. Zo kun je bijvoorbeeld een lijn onder titels weergeven.

Algemeen
Verschillende bugfixes en optimalisaties

Kleinere en grotere verbeteringen en functionaliteiten.

 • Opgelost: Numeri 16 komt niet voor in KerkBeamer 2.0
 • Verbeterd: dropdows hebben nu een ‘handje’ en openen onder de juiste labels
 • Verbeterd: uploadfunctionaliteit voor achtergrondafbeeldingen in onderdelen
 • Verbeterd: coupletten met een refrein worden niet goed getoond
 • Verbeterd: weergave van liturgieblokken in de software loopt niet lekker
 • Verbeterd: algemene stabiliteit van de KerkBeamer Software
 • Nieuw: liederen en bijbelteksten zijn automatisch aanpasbaar in presentaties
 • Nieuw: in de software vind je links onderin het versienummer van de software

Update 01-12-2022

Software
Update KerkBeamer 2.0 Software
Na de lancering van de KerkBeamer 2.0 Software kwamen we nog enkele verbeterpunten tegen. Onder andere in het afspelen van video’s en het weergeven van afbeeldingen. Deze verbeterpunten zijn in versie 2.1.1 doorgevoerd.

Software
Zachtere overgang tussen dia’s
De overgang tussen de dia’s is in de presentatie en op de beamer/TV-schermen aangepast naar een zachtere fade-overgang. Dit oogt prettiger.

Sjablonen / Presentaties
Benamingen bewerkpop-up aangepast
De benamingen in de bewerkpop-up riepen nog wel eens vragen op. Zo was de kop ‘Algemeen’ meerdere keren terug te vinden. In deze update hebben we logischere namen doorgevoerd, zoals Instellingen i.p.v. ‘Algemeen’.

Software
Beamerscherm op ‘zwart’ zetten
In de software is het mogelijk om het beamerscherm op zwart te zetten. Bij de bedienknoppen vind je hiervoor een oogje. Liever een andere kleur? In de kerkstijl van een sjabloon bepaal je zelf welke kleur je wilt gebruiken.

Sjablonen / Presentaties
Liederen met meer dan 10+ coupletten
Wanneer je een lied met meer dan 10 coupletten selecteerde dan werden er geen coupletten getoond. Dat is in deze update opgelost.

Presentaties
Video’s afspelen in de presentatie
Wanneer er tijdens het afspelen van een video doorgeklikt werd, dan stopte de video, maar liep de muziek door. Dat is nu niet meer mogelijk.

Algemeen
Verschillende bugfixes en optimalisaties
In deze update zijn verschillende grote en kleine bugs opgelost.

 • Opgelost: PowerPoints uploaden in de software werkt niet
 • Opgelost: het afbreken van notenbalken gaat niet altijd goed
 • Opgelost: placeholderteksten worden getoond in de live presentatie
 • Opgelost: ge-uploadde PowerPoints worden links i.p.v. gecentreerd weergegeven
 • Opgelost: na aanpassingen in een presentatie loopt deze vast bij het opnieuw openen
 • Opgelost: de afmetingen verschillen tussen de voorbeeldweergave en het live beeld
 • Opgelost: het draaiende laadicoon draait ‘bijzondere rondjes’
 • Verbeterd: afspelen herhaalde PowerPoint’s in de software
 • Verbeterd: uitlijning teksten (voornamelijk gecentreerde uitlijning)
 • Verbeterd: weergave notenbalken op de beamer/TV-schermen
 • Verbeterd: weergave van kleuren op de beamer/TV-schermen
 • Verbeterd: presentaties afspelen in de software zonder internet
 • Verbeterd: grote achtergrondafbeeldingen toevoegen
 • Verbeterd: algemene instellingen onderdeel
 • Nieuw: de code voor variabelen {{…}} wordt in de instellingen weergegeven
 • Nieuw: nieuwe iconen voor standaard liturgie en onderdelenlijst
 • Nieuw: bij het toevoegen van een lied in een sjabloon wordt de naam aangepast

Update 23-11-2022

Software
KerkBeamer 2.0 Software
De software, waarmee je KerkBeamer 2.0 presentaties kunt afspelen in de kerk, is beschikbaar! Je download de nieuwste versie hier. Installeer in de kerk en speel jouw online aangemaakte KerkBeamer 2.0 presentatie af in de kerk. De software is nog niet geschikt voor het uitzenden van (kerk)TV-uitzendingen.

Presentaties
Voorvertoning wachtrij
In het presentatiescherm vind je onderaan een wachtrij met alle dia’s. Wanneer je met je muis stil blijft staan op één van de dia’s verschijnt er een grotere weergave van de betreffende dia. Via de play-knop kun je de dia live zetten. Via de bewerkknop kun je de dia bewerken in de bewerkpop-up. Daarnaast hebben we het scrollen uit de wachtrij gehaald en aan het begin en einde ‘vorige’ en ‘volgende’ buttons geplaatst.

Presentaties
Video’s afspelen in de presentatie
In presentaties is het nu mogelijk om video’s af te spelen. Zodra je een video live zet komt er in het voorbeeldscherm een play-button bij. Gebruik deze om de video af te spelen en te pauzeren. Via de voortgangsbalk zie je het verloop van de video.

Sjablonen / Presentaties
PowerPoints herhaald afspelen
Een presentatie voor de dienst wordt vaak herhaald afgespeeld. In KerkBeamer 2.0 is het nu ook mogelijk om PowerPoints herhaald af te spelen.

Sjablonen / Presentaties
Iconenbibliotheek onderdelenlijst
Elk onderdeel in de standaard liturgie/onderdelenlijst bevat aan de voorkant een icoon. Je kunt nu elk onderdeel zelf voorzien van een icoon. We hebben hiervoor een bibliotheek met meer dan 50 iconen beschikbaar gesteld. Deze vind je onder de algemene instellingen van een onderdeel in de bewerkpop-up.

Sjablonen / Presentaties
Aanpassingen standaard mogelijk
Per laag heb je in een sjabloon de mogelijkheid om deze wel of niet te laten aanpassen in een presentatie. We wisselden per blok met de standaard instelling. Sinds deze update is standaard elke laag aanpasbaar in presentaties. Wil je dit niet? Zet dit dan uit in het betreffende onderdeel binnen een sjabloon. Controleer in bestaande sjablonen of alles goed staat. Anders kom je in presentaties wellicht voor verrassingen te staan.

Sjablonen / Presentaties
Ondersteuning 4:3 en 16:9
De ondersteuning voor 4:3 en 16:10 liep nog niet helemaal lekker. In een sjabloon werd voor afbeeldingen en de vlakken nog 16:9 gebruikt. Ook de thumbnails werden niet goed getoond. Dit is in deze update opgelost.

Algemeen
Verschillende bugfixes en optimalisaties
In deze update zijn veel grote en kleinere bugs opgelost.

 • Opgelost: dubbele dia’s in de presentatieweergave
 • Opgelost: toegevoegde afbeeldingen worden niet direct getoond
 • Opgelost: onderdelen worden niet getoond o.b.v. voorwaarden
 • Opgelost: niet aanpasbare lagen zijn toch aanpasbaar
 • Opgelost: de volgorde in het lagenmenu wordt niet opgeslagen
 • Opgelost: laag notenbalken kan niet worden verwijderd
 • Opgelost: de knop ‘Liedtekst bewerken’ werkt niet altijd
 • Verbeterd: het zoeken en tonen van bijbelteksten
 • Verbeterd: het bewerken en tonen van notenbalken
 • Verbeterd: liturgie tonen in presentaties
 • Verbeterd: standaard icoon onderdelenlijst is niet langer het ‘huisje’
 • Verbeterd: de horizontale scrollbalk in de bewerkbalk is weg
 • Nieuw: placeholder voor notenbalken toegevoegd
 • Nieuw: tekstblokken kunnen nu ook lege regels tonen
 • Nieuw: de variabelen worden in de ingestelde volgorde getoond

Update 20-10-2022

Sjablonen
Video’s toevoegen mogelijk
Je kunt video’s toevoegen in sjablonen! Kies hiervoor in de bewerkpop-up bovenin voor ‘Video’. Nadat je een video ge-upload hebt (.MP4 of een ander formaat) kun je de video eventueel nog inkorten aan de voor- en achterkant.

Algemeen
Uploaden PowerPoint en afbeeldingen verbeterd
Het uploaden van zowel PowerPoints als afbeeldingen hebben we verbeterd. Zo zie je onder andere nieuwe placeholders en geven we meer terugkoppeling over de status van het uploaden.

Sjablonen / Presentaties
Liedteksten wijzigen mogelijk
Het is nu mogelijk om teksten van liederen te wijzigen. Je vindt de button hiervoor onderaan het bewerkscherm wanneer je een lied gekozen hebt uit de database.

Sjablonen / Presentaties
Bijbelteksten zoeken en weergeven verbeterd
Het zoeken en weergeven van bijbelteksten is verbeterd. Zo werkt het verdelen van bijbelteksten over de dia’s nu beter en kun je ook hele hoofdstukken zoeken.

Sjablonen / Presentaties
Notenbalken aanvragen en liedfouten doorgeven
Nadat je een lied gekozen hebt kun je nu ook vanuit KerkBeamer 2.0 een notenbalk aanvragen of liedfout doorgeven. Gebruik hiervoor het menu aan de rechterkant van het liedblok.

Database
Nieuwe liederen toegevoegd
Teksten onder de notenbalken werden niet altijd goed afgebroken. Dit leverde soms een lege noot op. Dit issue is opgelost. ‘Over’ wordt weer netjes ‘O – ver’.

Sjablonen / Presentaties
Notenbalken aanvragen en liedfouten doorgeven
Deze week zijn er nieuwe liederen toegevoegd aan de database. Zo hebben we o.a. het lied De mensen die we missen en ‘Alles wordt nieuw’ van Sela toegevoegd.


Update 13-10-2022

Algemeen
Snelheid en stabiliteit verbeterd
Er is flink gesleuteld aan de snelheid en de stabiliteit van KerkBeamer 2.0. In zowel sjablonen als presentaties ga je merken dat het openen van een sjabloon/presentatie, het aanmaken en toevoegen van onderdelen en het dupliceren/verwijderen sneller werkt. Hiermee is ook de stabiliteit flink verbeterd.

Sjabloon
Thumbnails sjabloon verbeterd
Onderdelen in de sjabloon kun je voorzien van een screenshots van het onderdeel. Dit doe je door een thumbnail te maken in de bewerkpop-up. De werking hiervan is verbeterd en uitgebreid met standaard thumbnails.

Sjablonen / Presentaties
Notenbalken beschikbaar
Wanneer liederen in KerkBeamer voorzien zijn van notenbalken​, dan kun je die nu ook gebruiken in KerkBeamer 2.0. Er zijn ook uitgebreide mogelijkheden beschikbaar voor het opmaken van de notenbalken. Zo kun je het lettertype, de tekstkleur, kleur van de lijnen en het soort noten aanpassen.

Sjablonen / Presentaties
Extra opmaak liedtitels
Liedtitels kunnen nu voorzien worden van extra opmaak voor verzen die al geweest zijn, het huidige vers en verzen die nog gezongen moeten worden.

Sjablonen / Presentaties
Liturgieblok gebruiken
De werking van de liturgieblokken is verbeterd. Je kunt voorgaande onderdelen, het huidige onderdeel en nieuwe onderdelen apart van elkaar opmaken. In een presentatie wordt het liturgieblok nu ook gevuld met daadwerkelijke items.

Sjablonen / Presentaties
Weergave PowerPoint verbeterd
Het weergeven van PowerPoints is verbeterd. Het issue dat alleen de eerste dia getoond werd is ook opgelost.


Update 06-10-2022

Presentaties
Ingevulde variabelen worden getoond
In een sjabloon ingestelde variabelen worden nu ook getoond in een presentatie. Bij het aanmaken van een nieuwe presentatie kan de variabele worden ingegeven. Via het instellingenmenu in een presentatie kan een variabele later ook worden aangepast.

Sjablonen / Presentaties
Standaard variabelen toegevoegd
Het is mogelijk om standaard variabelen toe te voegen in een sjabloon en te tonen in een presentatie. Bijvoorbeeld: datum/tijd van de dienst, de naam van een liedbundel of het volgende onderdeel. Bekijk hier de lijst met standaard variabelen.

Sjablonen
Beeldverhoudingen 4:3 en 16:10 ook mogelijk
Bij het aanmaken van een nieuw sjabloon kun je nu ook gebruik maken van de beeldverhoudingen (resoluties) 4:3 en 16:10. In de instellingen kun je dit ook later nog aanpassen.

Database
Beschikbaarheid liedbundels nieuwe accounts
Wanneer je een nieuw account hebt aangevraagd dan krijg je twee weken toegang tot de liedbundels. De liedbundels waren niet altijd beschikbaar. Dat is nu opgelost.


Update 29-09-2022

Presentaties
Terug naar dashboard vanuit een presentatie mogelijk
Vanuit een presentatie kun je nu terug klikken naar het dashboard. Klik daarvoor bovenin een presentatie op ‘Dashboard’.

Presentaties
Inhoud sjabloon wordt getoond in een presentatie
De in een sjabloon aangemaakte onderdelen worden nu ook daadwerkelijk getoond in de bibliotheek van een presentatie (Onderdelen > Onderdeel toevoegen).

Presentaties
Instellingenmenu toegevoegd aan een presentatie
Rechts bovenin een presentatie vind je een instellingenmenu. Hier kun je onder andere variabelen en voorwaarden aanpassen.

Presentaties
Afbeeldingen worden overgenomen vanuit een sjabloon
In een sjabloon toegevoegde afbeeldingen worden nu ook getoond in een presentatie.

Presentaties
Het juiste lettertype wordt overgenomen vanuit een sjabloon
Een in een sjabloon ingesteld lettertype wordt nu goed overgenomen in een presentatie.

Sjabloon / Standaard liturgie / Presentaties
Dupliceren onderdelen mogelijk
Het is nu mogelijk om onderdelen in een sjabloon, de standaard liturgie of presentatie te dupliceren. Hierdoor kun je een onderdeel nog een keer gebruiken.

Dashboard
Presentaties verwijderen mogelijk
Het is nu mogelijk om presentaties te verwijderen in het dashboard. Hierbij wordt ook de juiste datum en tijd getoond. Klik met de rechter muisknop op een presentatie en kies ‘Verwijderen’.

Dashboard
Dashboard op basis van gebruik ingesteld
De indeling voor het dashboard is aangepast op de gebruiker en zijn/haar rechten. Zo zie je alleen waar je toegang tot hebt. Tevens hebben we een persoonlijke tekst toegevoegd.

Heeft dit artikel je verder geholpen?
Ja!Nee, helaas niet