Home » Knowledge Base » Bewerkpop-up » Variabelen

Variabelen

Door gebruik te maken van variabelen kun je een presentatie dynamisch opbouwen. Dit scheelt veel voorbereidingstijd.

Instellingen > Sjabloon > Presentatie

Variabelen maak je aan in de instellingen van een sjabloon. Deze pas je vervolgens toe in een sjabloon. Bij het aanmaken van een nieuwe presentatie geef je aan hoe de variabelen in de betreffende dienst ingevuld moeten worden.

Wat is een variabele?
Een variabele is een korte tekstcode die je kunt gebruiken in tekstvlakken en titels. Je herkent een variabele aan de twee accolades aan de voor- en achterkant.

Met een variabele kun je dynamische teksten snel vullen bij het aanmaken van een nieuwe presentatie. De tekst in een onderdeel wordt bijvoorbeeld De voorganger in deze dienst is {{voorganger}}.

Bij het aanmaken van een nieuwe presentatie geef je de naam van de voorganger in. {{voorganger}} wordt dan vervangen door de naam van de voorganger. Bijvoorbeeld: De voorganger in deze dienst is Ds. Jan de Groot.

Variabelen aanmaken

Open het sjabloon dat je wilt gebruiken en klik bovenin op Instellingen. Er opent een pop-up. Navigeer in de linkerbalk naar Variabelen.

Klik op Variabele toevoegen om een nieuwe variabele aan te maken. Er opent een pop-up.

Geef de variabelen een herkenbare naam. Bij voorkeur is dit een korte naam, bijvoorbeeld Voorganger. Dit wordt straks ook de code die je moet toevoegen ({{voorganger}}).

Geef een beschrijving op. Deze dient als extra onderbouwing voor je teamleden. Bijvoorbeeld Geef de naam van de voorganger in deze dienst in.

Als laatste kun je een standaard waarde invoeren. Hier kun je bijvoorbeeld de naam van de ‘standaard’ voorganger neer zetten.

Variabele verwerken in een sjabloon

Variabelen kun je toepassen in teksten en titels. Maak een nieuw onderdeel aan in het sjabloon of open een eerder aangemaakt onderdeel.

Voeg een titel of tekstblok toe en type de tekst die je wilt toevoegen. Op de plek van de variabele voer je de accolades, met de naam van de voorwaarde in: {{voorganger}}.


Standaard variabelen

Naast de variabelen die je zelf aanmaakt kun je ook gebruik maken van standaard variabelen. Hiermee kun je bijvoorbeeld de datum/tijd van de presentatie weergeven of het volgende onderdeel op een dia tonen. Bekijk alle standaard variabelen.

Heeft dit artikel je verder geholpen?
Ja!Nee, helaas niet